Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

IFR отличава жените с най-голям принос за развитието на роботиката

07.06.2024   |   Начало»Новини
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Международната федерация по роботика (IFR) стартира нова глобална инициатива, с която цели да подчертае фундаменталната роля на дамите в сектора на индустриалната роботика и да им отдаде заслужено световно признание, насочвайки вниманието към работата и ключовите им постижения.

 

Водещата интернационална браншова организация обяви, че учредява специални ежегодни награди под надслов "Women in Robotics: 10 Women Shaping the Future of Robotics", чрез които ще отличава десетте най-изтъкнати и влиятелни дами в сектора, формиращи облика му и задаващи посоките на бъдещо развитие.

 

Под светлината на прожекторите: дамите в роботиката

 

Престижните призове на IFR ще се присъждат на жени от цялото земно кълбо със значим принос в областта, които разработват иновативни технологии и решения, популяризират роботиката и/или чрез дейността си вдъхновяват и насърчават младите момичета по цял свят да търсят кариерна реализация в инженерната сфера, автоматизацията и роботизацията.

 

От Федерацията са убедени, че отличията също ще послужат като силен мотиватор за девойките с интереси в STEM дисциплините да ги избират по-активно и като професионално поприще. Друг очакван позитивен ефект от ежегодния конкурс според организаторите е постепенно постигане на полово равенство в индустрията и преодоляване до голяма степен на кризата с дефицита на квалифицирани кадри в промишлените отрасли.

 

"По света има толкова много вдъхновяващи дами, които работят в сферата на роботиката и дават ценен пример за равенство между половете. Ето защо се допитахме до световната общност в сектора и получихме впечатляващ списък с номинации, който включва жени от различни държави, от компании и предприятия с всякакъв мащаб и обхват на дейностите, както и от разнообразни нива в йерархичните структури", споделя президентът на IFR Марина Бил.

 

 

Кои са 10-те най-влиятелни жени в света на роботите през 2024 г.?

 

Преди броени дни от Федерацията публикуваха и тазгодишната си селекция за десетте най-изтъкнати дами в сектора през 2024 г., които ще бъдат отличени с авторитетните новоучредени призове. Сред тях са:

 

  • Ясмин Ал Енази – директор "Бизнес развитие и корпоративни съюзи" за Обединените арабски емирства в Marses Robotics;
  • Мишел Фрумкин – мениджър "Глобален маркетинг" в сегмента на роботиката към бизнес подразделение "Абразивни системи" в 3M;
  • Кристел Кийфър – глобален продуктов мениджър и директор на образователните инициативи в ABB;
  • Мар Масули – главен изпълнителен директор и съосновател на Bitmetrics;
  • Клионад Мартин – основател и главен технически директор на Coalescent Mobile Robotics;
  • Софи Нилсон – продуктов мениджър в Cognibotics;
  • Даниела Санчес – инженер по контрол на качеството и QA мениджър в Lionsbot;
  • Д-р Надя Шмидл – технически директор в United Robotics Group;
  • Д-р Улрике Тагчерер – главен директор по иновациите в KUKA;
  • Д-р Шаоруи Су – съосновател и ръководител на научноизследователските дейности в RoboSense.

От IFR посочват, че са получили огромен брой номинации, като неизлъчените в челната десетка за настоящата година имена ще бъдат разгледани отново при подготовката на селекцията за 2025 г., която ще бъде обявена в рамките на следващите шест месеца.

 

Фундаменталната роля на жените в индустрията

 

Недостигът на персонал значително ограничава икономическия растеж в глобален план, категорични са пазарните анализатори. Световната банка наскоро публикува доклад по темата, в който изчислява, че брутният вътрешен продукт на глава на населението би бил средно почти с 20 на сто по-висок, ако нивата на заетост при жените достигнат тези при мъжете.

 

"Роботиката е вълнуваща област. Отправяме ясното послание, че дамите в тази сфера ги очаква велико бъдеще. Всяка година екосистемата в сектора се разраства и сме решени да зададем еталон по отношение на половото равенство", допълва Марина Бил, която също е знаков пример за дама, отдала целия си професионален път на роботиката.

 

Според усреднените световни статистики женският пол обаче все още е сравнително слабо представен на пазара на труда. Заетостта на дамите силно варира в зависимост от конкретния отрасъл и от йерархичното ниво. 54% от работещите на стартови позиции в хранително-вкусовата промишленост на Северна Америка например са жени. В сферата на висшия мениджмънт делът им леко се понижава - до 42 на сто. До ключови ръководни позиции обаче достигат едва 15% от дамите в сектора, сочи актуално проучване на McKinsey, озаглавено "Жените на работното място", което обхваща 20 ключови бранша на индустрията.

 

 

В изследването се посочва още, че в производствения сектор на САЩ и Канада една трета от заетите жени работят на ниски длъжности, а потенциалът на нежния пол не се оползотворява в нито един от двайсетте проучени отрасъла. Няма и достатъчно инициативи за справяне с недостига на кадри, ориентирани към по-висока заетост на дамите, обобщават от маркетинговата агенция.

 

На ниво висше ръководство дори в най-динамично развиващите се сектори не е налице равенство между половете. До най-високите нива на корпоративните структури в здравеопазването и сферата на услугите достигат не повече от 30% от дамите. Това е изненадващо, тъй като в същите тези два сектора жените на средни ръководни длъжности са над 70%, а на стартови – 76 на сто, подчертават от McKinsey.

 

Водещите производители – със специални програми за полово равенство

 

Редица големи глобални производители на индустриални роботи, като ABB, FANUC, KUKA и Yaskawa, разработват и развиват специални програми за постигане на равенство между половете като част от политиките си за корпоративна социална отговорност с обхват в над 30 държави по света. Сериозна част от водещите компании в сектора се свързват с млади дами с интереси в STEM областта още на училищен етап, за да ги запознаят с роботизираните технологии и да им разкажат за възможностите за кариера в тази сфера, подчертават от IFR.

 

Тези програми често вървят ръка за ръка с правителствени инициативи, академични проекти и дейности на платформи и мрежи за бизнес подпомагане на локално ниво. "Обучението в областта на инженерните науки и роботиката има ключова роля за по-широкото участие на жените на пазара на труда в производството и индустрията. Обучителните програми могат да обхващат всякакви направления – от базово програмиране до комплексни технологии и приложения", обобщават от IFR.

 

     
Източник: IFR; снимки: Dreamstime

Ключови думи: IFR   роботика   полово равенство   равенство между половете   Women in robotics   награди   отличия  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Новини

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...