Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Глобалният пазар на коботи надхвърли 1 млрд. долара

14.06.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Темповете на растеж на световния пазар на колаборативни роботи за първи път след пандемията са почти толкова ниски, колкото бяха през 2020 г., а основни причини за това забавено развитие са лошите икономически условия в глобален мащаб и проблемите по веригите на доставките, които поставиха сегмента под огромно напрежение през последните две години. Това разкриват от Международната асоциация по автоматизация (ISA), цитирайки скорошно маркетингово проучване на Interact Analysis.

Въпреки трудностите обаче глобалният пазар на коботи е надхвърлил милиардната бариера през 2023 г., нараствайки с близо 12% в сравнение с предходната година и достигайки 1,07 млрд. щатски долара, сочи изследването, озаглавено "Collaborative Robot Market–2024".

 

Графиките на развитие в сектора в периода 2022-2024 г. са V-образни, посочват специалистите. След като достигат рекордно ниски нива през 2020 г., когато светът е в разгара на ковид кризата, продажбите на колаборативни роботи рязко се възстановяват през 2021 г. с ръст от 35% в сравнение с резултатите от 2019 г.

 

 

Падането на цените се забавя, но прогнозите са оптимистични

 

В дългосрочен план прогнозите на анализаторите от Interact Analysis остават оптимистични, дори на фона на отчетливото забавяне в очаквания спад на цените на коботите в световен мащаб.

 

"Пандемията разкри недостатъците в производството, например прекалената зависимост от човешкия труд. Рецесията обаче ускори напредъка на автоматизацията, на която предприятията вече гледат като на средство за постигане на устойчивост при евентуални бъдещи кризи в логистичния сектор и обслужващите индустрии. Всичко това влияе положително върху развитието на сектора на промишлената роботика и се очаква да стимулира годишен ръст на приходите в сегмента средно от 20 на сто в периода от 2024 до 2028 г.", коментират от маркетинговата агенция.

 

Средната пазарна цена на коботите леко се повишава през изминалата календарна година, основно поради значителното увеличение в доставките на модели с по-голям полезен товар (особено в групата >20 kg) през четвъртото тримесечие на 2023 г., допълват от Interact Analysis. Тази тенденция се очаква да се запази и до 2028 г., като дотогава експертите прогнозират още 4,4-процентно увеличение в средната пазарна стойност на колаборативните роботи.

 

 

На фона на това в редица ключови региони на глобалния пазар, където функционират мащабни и зрели икономики и развити индустриални вериги на доставките, цените намаляват. Такава е ситуацията например в Китай, който съставлява повече от половината от глобалните доставки, а тенденцията на спад в средната цена на коботите предстои тепърва да се разгръща.

 

Маркетолозите отчитат, че регистрираните намаления в пазарната стойност в редица случаи се дължат на големите обеми на поръчките – над 100 единици. Проучването показва още, че все повече такива заявки има например в сектора на електромобилността, където предприятия закупуват по повече от сто робота наведнъж на единична цена от под 6000 щатски долара.

 

Тенденциите в продуктовото развитие

 

Основната посока на развитие на ниво продуктов дизайн и функционалност през последните години е от модели с по-общо предназначение към тясно специализирани решения за конкретни приложения, подчертават от Interact Analysis. А ето и кои са водещите тенденции, които според анализаторите ще дефинират бъдещия облик на сегмента:

 

Все по-отчетлива диверсификация при товароносимостта и работния обсег

 

Полезният товар и дълбочината на работния обсег са основни параметри в дизайна на коботите. През следващите години големите производители в бранша ще разгръщат гамите си с все повече модели с разнообразна товароносимост и дължина на манипулатора, които да покриват изискванията на още по-широк кръг от колаборативни приложения в индустрията, разкриват маркетолозите.

 

На нарастваща популярност ще се радват както олекотените модели за по-фини приложения в сферата на асемблирането и манипулирането, така и мощните усилени системи за едрогабаритни товари, които ще стават все по-търсени в машино-, автомобило- и корабостроенето, авиокосмическия сектор и т. н.

 

Специфична функционалност за конкретна група приложения

 

"Универсалният войник" в съвременните цехове постепенно бива заместен от коботът специалист. Непрекъснато расте търсенето (а с него и предлагането) на специализирани системи, които дават достъп на предприятията до специфичен набор от функции и инструменти за изпълнението на конкретен тип задачи, информират още пазарните анализатори.

 

Специалните решения обикновено са проектирани за по-висока скорост и/или прецизност, включват персонализирани хващачи и окомплектовка, като често се характеризират и с подобрени функции за безопасност. Устойчив ръст се очаква например при моделите в хигиенно изпълнение, подходящи за ХВП, фармацевтичния сектор, козметичната и химическата индустрия, лабораторната автоматизация, производства в чисти стаи и т. н.

 

Технологична интеграция и авангардни иновации

 

Коботите на бъдещето ще разполагат и с все по-богат и интегриран арсенал от иновативни технологии, като изкуствен интелект, машинно зрение, сензорно управление, машинно и дълбоко самообучение и т. н. Това ще им позволи не само да се адаптират тясно към изискванията на специфични пазарни сегменти и да изпълняват по-комплексни задачи, но и да стават все по-безопасни, ефективни и производителни, обобщават от Interact Analysis.

 

     
Източник: ISA, Interact Analysis

Ключови думи: ISA   Interact Analysis   колаборативни роботи   коботи   глобален пазар   Китай   електромобилност  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...