Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ЕК съдейства за доставката на първия робот за дезинфекция в Пловдив

13.08.2021   |   Бизнес
 

Първият в България роботизиран апарат за UV дезинфекция срещу COVID-19 и осигуряване на стерилна среда беше монтиран в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ "Свети Георги" – Пловдив.

Лечебното заведение за момента е единственото в страната, което получава безвъзмездно модерната апаратура след получено одобрение от Европейската комисия по линия на общата й поръчка, финансирана от Инструмента за спешна подкрепа на ЕС.

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов коментира, че това е поредно доказателство как европейската солидарност работи на практика и помага на българските граждани и медицинския персонал в борбата с COVID-19.

Роботът се управлява дистанционно, като по време на процеса на дезинфекция в помещението не присъстват пациенти и персонал.

Клинични изследвания доказват, че роботът унищожава вируси, бактерии и други микроорганизми с ефективност над 99,99%, създавайки стерилна среда.

Апаратът има капацитет да дезинфекцира помещения с размери от 2 до 2000 кв. м между 10 и 150 минути. С едно зареждане роботът може да почисти въздуха в 18 помещения.

Болниците в България, които все още не са кандидатствали за доставката на такива роботи, все още могат да го направят тук

     
Източник: ЕК

Ключови думи: ЕК   роботи   UV дезинфекция   COVID-19  

Област: Роботика  

Подобни статии

BGRobots
Bimex

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиБизнесПредстоящоТехнологииПроектиСъбитиятаОбяви за работаОбучения/СеминариРеализации
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...