Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Решение за усъвършенствана хореография на роботизирани клетки грабна наградата IERA 2024

Инструмент за изцяло автоматизирано планиране на движението на индустриални роботи е авангардното решение, спечелило експертното жури в тазгодишното издание на авторитетните награди за иновации и предприемачество в роботиката и автоматизацията IERA.

 

Разработката е на щатската фирма Realtime Robotics, базирана в Бостън. Платформата позволява създаването на оптимизирана "хорегография" без рискове от сблъсъци за промишлени роботи, които работят в близост един до друг в обща клетка или станция.

 

Младите компании завладяват конкурса

 

Интересен факт за наградите IERA 2024 е, че всички четири компании финалисти, достигнали до последния етап на надпреварата, са дебютанти или сравнително отскоро в индустрията, подчертават от Международната федерация по роботика (IFR). В партньорство с Професионалната общност по роботика и автоматизация към Института на инженерите по електротехника и електроника (IEEE RAS) от IFR присъждат призовете ежегодно през последните почти две десетилетия.

 

Конкурсът отличава изобретатели, иновативни компании и стартъпи с новаторски концепции, които имат потенциал да се превърнат в успешни пазарни продукти.

 

"Тазгодишните финалисти се открояват повече от всякога с високото качество на предложените решения. Това е доказателство, че роботиката е навлязла в изцяло нов период. За първи път в историята на наградите всички компании са нови – създадени са в рамките на последното десетилетие.

 

Тези прохождащи играчи на пазара са привлекли над 500 млн. долара инвестиции и дават работа на повече от 1300 души. Нетърпеливи сме да видим още млади компании с големи цели за комерсиализация", коментира Андра Кей, председател на наградите IERA и вицепрезидент на Съвета за индустриални дейности на IEEE RAS.

 

Танцът на роботите – безопасен, динамичен и високоефективен

 

Макар да е на пазара едва от 2016 г. насам, Realtime Robotics вече е извоювала ролята си на пионер в оптимизацията на роботизирани клетки с разработката на решения за повишаване на безопасността и производителността и съкращаване на работните цикли.

 

Отличеният с приза IERA инструмент прави стотици предварителни изчисления и оценява множество възможни траектории и позиции, за да предложи на потребителя оптималната програма, включваща най-добре синхронизираните, високоскоростни и сигурни последователности от движения.

 

Традиционно програмирането на работни клетки е сложна и времеемка задача, а най-сериозното предизвикателство за инженерите е именно откриването на правилната "хореография", чрез която роботите едновременно да работят безопасно, динамично и ефективно. Всяка промяна на приложението изисква стартиране на планирането от самото начало.

 

Платформата, създадена от Realtime Robotics, е изцяло автоматизирана и позволява генерирането на най-добрата възможна конфигурация на движенията при най-високата достижима скорост. Решението намира широко приложение в производството, складовата дейност и логистиката и изобщо във всички сектори, в които индустриалните роботи биха могли да се възползват от по-координирана работа без преустройства, разходи и усилия на операторите.

 

От компанията споделят плановете си в бъдеще да разработят версия на платформата, която оптимизира и енергийното потребление, както и заеманото от клетката подово пространство.

 

Повече за това как работи платформата вижте във видеото:

 

"За нас е изключителна чест да бъдем отличени от водещите организации в света на роботиката. Наградата е признание за високата степен на иновативност на решението ни за неуморната работа на екипа ни да превърне една креативна визия в пазарен продукт", споделя съоснователят на Realtime Robotics Уил Флойд-Джоунс.

 

Останалите финалисти

 

А ето и кои са останалите три компании, достигнали до финала в престижния конкурс тази година:

 

  • Fourier Intelligence (Шанхай, Китай) – с хуманоидния робот GR-1, чиито възможности за контрол на движенията се доближават максимално до тези при хората;

 

  • Youibot Robotics (Шънджън, Китай) – с мобилния манипулатор OW12, разработен специално за приложения в полупроводниковата индустрия;

 

  • Neura Robotics (Мецинген, Германия) – с иновативна платформа за когнитивна роботика.

 

     
Източник: IFR

Ключови думи: IFR   Realtime Robotics   роботизирани клетки   работни клетки   индустриални роботи   промишлени роботи   планиране на движението  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...