Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Глобалните инвестиции в роботика само за май надхвърлят 2 млрд. долара

02.07.2024   |   Начало»Новини
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Инвестициите в роботика по света през месец май на настоящата година са в размер на 2,126 млрд. щатски долара, изчисляват от агенцията за маркетингови проучвания WTWH. Според данните на анализаторите тази сума е резултат от финансиране, отпуснато на 38 компании в сектора от цял свят.

 

Това е най-високата месечна стойност, достигана през 2024 г., и значително надвишава средномесечните нива от 1,2 млрд. долара, калкулирани на едногодишна база от статистиците. Така общият размер на средствата, вложени развитие на технологии в сегмента в глобален план тази година до май включително, вече надхвърля 5,7 млрд. долара.

 

Водещите технологии

 

Двете най-големи инвестиции за месеца са привлечени от компании за автономно шофиране – това са британската Wayve, която е финансирана с 1 млрд. долара (от серия C), и базираната в Масачузетс Motional, подкрепена с 475 млн. долара от Hyundai. Стартъпът, създаден през 2020 г., е съвместно предприятие на Hyundai Motor Group и доставчика на автомобили Aptiv.

 

"Капиталовложението в Motional идва само броени седмици, след като от Aptiv прекратиха финансовата си помощ за стартъпа вследствие на понесени дотук загуби за милиони долари", посочват от WTWH.

 

Сред най-активно финансираните организации в сегмента продължават да са и разработчиците на дронове, отчитат от агенцията, която ежемесечно проследява публично обявените инвестиции в роботика от международни фондове за рисков капитал, корпоративни инвестиционни групи, бизнес ангели и други значими източници.

 

В докладите на WTWH не се включват капиталови "инжекции" за предприемачите по приятелска и роднинска линия, субсидии от правителството или неправителствени агенции, както и средства в резултат на групово финансиране, подчертават анализаторите.

 

 

Инвеститорски интерес към сегмента на дроновете

 

С финансова помощ в най-голям размер през месец май т. г. се записва нюйоркската Aerodome, която разработва базирано на безпилотни летателни апарати решение за събиране и анализ на данни с цел реакция при извънредни ситуации. Компанията е привлякла инвестиция от серия А от 21,5 млн. щатски долара.

 

Следва доставчикът на автономни дронове и услуги за отбранителни операции Neros Technologies, в който са вложени 10,9 млн. долара (чрез т. нар. seed инвестиция) и швейцарският стартъп SwissDrones – разработчик на безпилотни хеликоптери за въздушни мисии, с 10 млн. долара нов капитал от серия B.

 

Къде отиват най-много средства за роботика?

 

Водещи бенефициери в класациите на WTWH през последните месеци са основно базирани в САЩ и Китай компании, но този извод не важи за обзора на глобалните инвестиции през май, отбелязват от агенцията. В резултат на огромния размер на средствата, насочени към британската Wayve, Обединеното кралство се нарежда на първо място сред държавите в доклада.

 

Бизнесите от САЩ и Китай, отразени в класацията, пък са били подпомогнати съответно с 852 (за 13 фирми) и 138 млн. долара (за 8 фирми). Сумите са изчислени общо за всички представители на съответната държава, попаднали в проучването на WTWH.

 

Впечатляващият общ размер на глобалното финансиране в роботика през месец май се дължи предимно на двете големи реализирани инвестиции от серия C, поясняват анализаторите, като добавят, че в останалия обем на капиталовложенията са включени и всички други класове инвестиции.

 

 

Критерии за достоверността на анализите

 

"По какви критерии проучваме инвестициите в роботика? Отговорът на този въпрос е фундаментален за всеки опит качествено и количествено да ги оценим. За да осигурим постоянство на анализите си, да гарантираме тяхната регулярност и да ги направим ценни за сектора, е от ключово значение да бъдем максимално субективни при обработката на публично достъпната информация. За целта използваме дефинирани термини и в детайли описваме предположенията, които правим", разкриват от WTWH.

 

В пазарните си изследвания те отразяват като "компании в сектора на роботиката" ("robotics companies") фирми и предприятия, които генерират (или очакват да генерират) приходи от производство и продажба на физически продукти в сегмента – които се движат, изпълняват задачи, анализират или сензорно долавят информация в действителния свят.

 

За целите на анализите си от агенцията поставят автономните превозни средства и дроновете в категорията на роботите, докато други автоматизирани системи, като 3D принтери, машини с ЦПУ и т. н., не попадат в тази графа.

 

Важни уточнения

 

От WTWH правят и още едно важно уточнение – компании, които са обвързани с роботиката само чрез наименованието си или използват понятието "робот/роботизиран" за продукти и услуги, които не могат реално да действат във физическия свят, са изключени от класацията. Пример са т. нар. софтуерни роботи, както и програмните платформи за роботизирана автоматизация на процеси (RPA).

 

Източници на данните, включени в анализите на агенцията, са официални съобщения, пресрилийзи и публикации на корпоративни страници, в сайтовете на публични институции, официални организации, асоциации, протоколи от срещи, доклади от конференции, семинари, интервюта с представители на съответната фирма, инвеститор или ангажирана браншова структура и т. н. В изследванията не се включват твърдения от пресата, които не са потвърдени от официален източник или са неясни по своята същност и съдържание, обобщават от WTWH.

 

     
Източник: WTWH; снимки: Dreamstime, WTWH

Ключови думи: роботика   роботи   дронове   автономни превозни средства   роботизация   инвестиции   капиталови инвестиции   рисков капитал   бизнес ангели  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Новини
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...