Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Руски изследователи създадоха малогабаритен робот манипулатор с помощта на 3D принтер

Екип от учени от Петербургския национален изследователски университет за информационни технологии, механика и оптика (ИТМО) създадоха малък робот манипулатор с помощта на 3D принтер, чието производство е в пъти по-евтино от това на стандартните роботи манипулатори, без това да се отразява на надеждността и прецизността му, съобщават от ИТМО.

Разработката се отличава от другите роботи манипулатори по това, че роботът е изработен главно от полимери с помощта на 3D принтер и лазерно рязане, обяснява ръководителят на проекта Ислам Бжихатлов и добавя, че става дума за един доста евтин метод за изработка.

"Роботите, изработени с метални детайли, са скъпи и изгодно е единствено серийното им производство. Това е една от причините, поради които в Русия има малко производители на роботи. Всички предпочитат да купят готов робот, тъй като маломерното и ръчно производство води до значително оскъпяване на робота", посочва Бжихатлов.

Изработката на робота, проектиран от екипа на ИТМО, струва около 300 000 рубли (около 3470 евро), като при масово производство себестойността му може да спадне още. За сравнение в Русия конвенционалните шестосни манипулатори струват около 1 млн. рубли (около 11 580 евро).

Руският малогабаритен робот манипулатор е универсален и може да изпълнява широк спектър от задачи, при които има ограничение на работната зона и видовете захващащи устройства. Прототипът е оборудван с механичен захващащ механизъм, което позволява хващането на твърди предмети, но може да бъде поставен и вакуумен накрайник, каквито намират широко приложение в промишлеността заради своята универсалност и простота. Основната задача на робота е промяната на положението и ориентацията на обекти в пространството, а за какви конкретни цели ще се прави това, решава конкретният оператор, посочват изследователите.

Една от основните цели на екипа е била да намали себестойността на робота, за да може да се използва в сектори, в които в момента автоматизацията с използване на наличните на пазара роботи е нерентабилна. Това например е секторът на услугите и по-специално на общественото хранене, където има много рутинни действия, които могат да се автоматизират. Друг пример на възможно приложение е поставянето на различни продукти в една опаковка. Шестте оси позволяват на робота да взима обекти от различни направления, като ги поставя в необходимото положение. Манипулаторът може да се използва и в химически лаборатории, като се смени само захващащия механизъм, за да могат да се взимат епруветки и различни инструменти.

     
Източник: Университет ИТМО

Ключови думи: ИТМО   робот манипулатор  

Област: Роботика  

ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиБизнесКариериСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...