Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Стратегии за възстановяване на доверието между хора и роботи

03.09.2021   |   Начало»Бизнес

Когато роботите допускат грешки, което се случва от време на време, вероятността да спечелят отново доверието на хората, които работят редом с тях, зависи от това дали машините си признават грешките и доколко приличат външно на хора, сочи проучване на Мичиганския университет.
 
В рамките на проучването са разгледани няколко стратегии за възстановяване на доверието – извинения, отричане, обяснение и обещание.
 
"Роботите определено са технология, но тяхното взаимодействие с хората е от социален хaрактер и ние трябва да имаме предвид тoва социално взаимодействие, ако искаме хората да вярват и разчитат на своите колеги роботи", посочва Лайънъл Робърт, преподавател в Колежа по информация при Мичиганския университет.
 
"Роботите ще допускат грешки, когато работят с хора, което ще понижава доверието на хората в тях. Все пак, ние трябва да намерим начин за възстановяване на доверието между хора и роботи. Едни специфични стратегии за възстановяване на доверието са по-ефективни от други и тяхната ефективност може да зависи от това, доколко роботите приличат външно на хора", добавя Робърт.
 
В проучването са участвали 164 души, които работят с роботи във виртуална среда, поставяйки кутии на конвейерна лента. Един от роботите е хуманоиден, а другият изглежда повече като машина.
 
Роботите са програмирани да допуснат грешки при зареждане на кутии и да реагират с извинение – "Извинявай, взех грешната кутия", отричане – "Взех правилната кутия, така че нещо друго се е объркало", обяснение – "Виждам, че съм взел кутия с грешния сериен номер" или обещание – "Ще се справя по-добре следващия път и ще взема правилната кутия".
 
Експериментът показва големия положителен ефект на обяснението и при двата вида роботи и особено при роботите, които приличат външно повече на хора.

     
Източник: Мичигански университет

Ключови думи: роботи  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...