Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Продажбите на индустриални роботи ще скочат с над 9% през 2021 г.

27.04.2021   |   Начало»Бизнес

COVID-19 в комбинация с търговската война между САЩ и Китай, слабото търсене в глобалната автомобилна и електронна индустрия, неяснотите около Брекзит и геополитическото напрежение са факторите, отговорни за сериозното забавяне на развитието на глобалната икономика, включително и на сектора на индустриалните роботи, през последните две години, се посочва в анализ на пазара на индустриални роботи на Interact Analysis. През 2019 г. продажбите на индустриални роботи са спаднали с 5,4% и с 5,9% през пандемичната 2020 г.

В същото време обаче увеличаването на възможните нови приложения и спадът в цените стимулират по-широкото използване на автоматизирани решения и роботи. През 2021 г. приходите от продажби на роботи се очакват да се увеличат с 9,2%, а цените да продължат да падат с около 3-5% до 2024 г.

Според прогнозите на Interact Analysis през 2021 г. продажбите на всички видове индустриални роботи, с изключение на ротационните роботи за манипулиране, ще се върнат към нивата от 2019 г. Бавният ръст при ротационните роботи за манипулиране се дължи на широкото им използване в автомобилната индустрия, която пострада сериозно през последните две години. Колаборативните роботи имат потенциал да достигнат най-голям ръст – от 15 до 20% на година до 2028 г. В момента те се използват главно в електронния сектор, но могат в бъдеще да намерят приложения в широк спектър от индустрии.

Анализът на Interact Analysis по региони показва сходен модел на възстановяване с останалите индустрии. Китайската икономика първа започна да се възстановява, след като разпространението на вируса бе поставено под контрол през май 2020 г. Пандемията оказа слабо въздействие върху китайския пазар на индустриални роботи и той може да надхвърли нивата от 2019 г. още тази година. Това се дължи главно на високото вътрешно потребление. Според Interact Analysis всички части на света ще достигнат нивата от 2019 г. през 2023 г., като Китай и Северна Америка ще постигнат най-високи нива на растеж.

     
Източник: Interact Analysis; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Interact Analysis   индустриални роботи   колаборативни роботи  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...