Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Тенденции във внедряването на роботизирани решения в складовете

17.09.2021   |   Начало»Бизнес

Пандемията от COVID-19 ускори вече започналия процес по автоматизация на складовата дейност по света. Появата на нови технологии стимулират допълнително този процес, посочват от Waypoint Robotics в нов анализ на тенденциите в складовата автоматизация.
 
Автоматизирани AS/RS системи
 
Автоматизираните AS/RS системи от ново поколение включват множество совалки, движещи се в три направления, за да взимат и поставят товари автоматично от гъсто разположени в складовете стелажи с прецизност, точност и бързина. Тези автоматизирани решения спестяват много време и усилия на работниците и са важна поддържаща система за критични складови функции като комисиониране, окомплектоване, асемблиране и др.
 
Конвейерни решения
 
Автоматизираните и гъвкавите от гледна точка на захранването конвейери набират популярност пред традиционните неподвижни решения, които не позволяват бърза промяна в разпределението на склада и работните потоци. В случай че подобна промяна се налага, при традиционните системи се налагат дълги периоди на престой. Напредъкът в гъвкаво захранваните конвейерни системи предоставя повече опции за автоматизиране на потока от материали.
 
Складовете могат да комбинират нови технологии като роботи с конвейерни модули с наличните конвейерни системи, като така обемът работа може да расте и да се променя в зависимост от нуждите на конкретния складов оператор.
 
Роботи за транспортиране на палети
 
Транспортирането на палети може да отнеме много време и да създава трудности на работниците във физически аспект. С цел да се подобри ефективността и работниците да могат да се пренасочат към задачи с по-висока добавена стойност, много компании внедряват роботи за транспортиране на палети. Тези складови роботи могат да откриват и да пренасят големи товари продължително време, включително и в извънработно време. Идеалният робот за транспортиране на палети лесно се интегрира в складовите операции благодарение на характеристики като SLAM навигация, динамично планиране на траекторията, навигация във всички посоки, автономно захранване и гъвкавост по отношение на модулите за товарене и разтоварване на материали.
 
Роботизирани колички
 
Автоматизираните или роботизирани колички могат да бъдат програмирани да се движат между зададени точки, да събират продукти и да ги доставят до отделите за складиране, спедиция, монтаж и др. Често те се нуждаят от инструкции като очертани линии на пода.
 
Алтернатива на автоматизираните колички са напълно автономните мобилни роботи (AMR), които придвижват количките до дадена точка без необходимост от външно насочване. Те намират сами пътя си благодарение на лесни за използване програми. Многофункционалните AMR могат дори автономно да товарят и разтоварват материали.
 
Колаборативни роботи
 
Колаборативните роботи също са сред новите решения, които спомагат за оптимизирането на складовите операции. Понякога те се интегрират с AMR, като така се получават подвижни манипулатори. Сред преимуществата от внедряването им са подобряване на безопасността и условията на труд и повишаване на гъвкавостта, ефективността и производителността.
 
Мащабируемост
 
Ако пандемията ни е научила на нещо, то е че трябва да сме подготвени за всичко. Това важи с пълна сила при складовите дейности. Автоматизираните складови решения могат да допринесат за подобряването на много функции, но може да бъде много изнервящо, ако тези инструменти и технологии не са проектирани да се променят при необходимост. Мащабируемостта, когато става дума за складова автоматизация, роботи и складиране, означава наличие на решения, които лесно могат да се преконфигурират, надградят или променят така, че да паснат на процесите на потребителя, а не обратното. Гъвкавите решения като AMR позволяват на компаниите да адаптират складовите операции при промяна на търсенето.
 
Автоматизиране на picking процеса
 
Операциите по взимане (picking) са една от най-време- и трудоемки задачи в складовите операции, които могат да дoстигат 50% от целия процес. С новите автоматизирани складови решения като колаборативни роботи, автоматизирани мотокари и колички, AMR и мобилни конвейери обаче процесите по взимане могат да бъдат почти изцяло автоматизирани. С тези решения работниците спестяват време и могат да отделят повече внимание на други задачи, които са по-сложни и с по-голяма стойност за компанията.
 
Автоматизирани почистващи машини
 
В резултат на пандемията от COVID-19 почистването в складовете стана топ приоритет. За да гарантират непрекъснатостта и безопасността на този процес, много складове внедриха автоматизирани почистващи роботи. Те могат да се справят с почистването на подовете, пречистването на въздуха и други, като гарантират че складовете са възможно най-чисти, без работниците да се излагат на каквито и да било патогени или опасни почистващи химикали.
 
Индустриален интернет на нещата (IIoT)
 
Преходът към IIoT или Индустрия 4.0 предполага внедряването на най-новите технологии в промишлените съоръжения, за да се оптимизира ефективността. За да постигнат тази цел, много складове внедряват усъвършенствани сензорни технологии, които спомагат за свързването и мониторинга на различни функции. Събраните по този начин данни помагат да се оптимизира и подобри всеки аспект от складовата дейност.

     
Източник: Waypoint Robotics

Ключови думи: роботи   IIoT   AMR   Индустрия 4.0  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...