Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Китайските индустриални роботи набират скорост в надпреварата с японските и европейските конкуренти

24.09.2021   |   Начало»Бизнес

Китайските индустриални роботи все още изостават в технологично отношение, но са с около 30% по-евтини от японските и европейските аналози и китайските производители трябва да се възползват от това, за да завоюват пазарни позиции, се посочва в анализ на китайския пазар на индустриални роботи на Nikkei Asia.
 
След като години наред китайските производители не успяваха да спечелят съревнованието с японската FANUC, швейцарската ABB и други големи компании, сега те преминават в настъпление, като повишават производствения си капацитет, за да постигнат заложената от правителството цел за увеличаване на пазарния им дял в Китай от 30 на 50%.
 
Усилията в тази насока идват в момент, когато китайският пазар на роботи бързо се разраства – най-вече в полза на мултинационалните компании, отбелязва Nikkei Asia.

Made-in-China 2025 и напредъкът в роботизацията

Широкото навлизане на индустриалните роботи е от решаващо значение за реализирането на стратегията Made-in-China 2025, насочена към превръщането на страната във високотехнологичен производствен център. Целта не е просто да се увеличи производственият капацитет, а да се повиши ефективността на производството и да се стимулира технологичният напредък. За да ускори тези процеси, правителството в Пекин предлага щедри субсидии за напредък в научните изследвания и разработките.

В момента китайските фабрики предпочитат роботите, произведени в чужбина, "защото техните движения са по-точни и са по-издръжливи", обяснява неназован представител на китайската индустрия, цитиран от Nikkei Asia.

Лидерите на китайския пазар на индустриални роботи са японски и европейски компании, като девет от първите 10, включително FANUC, ABB, Yaskawa Electric и KUKA, държат най-голям дял от пазара.

Цената – козът на китайските производители

Вносните високопроизводителни роботи обаче са скъпи, което означава, че само малък брой компании могат да си ги позволят. Това допълнително възпрепятства разпространението на индустриалните роботи в Китай. Страната се нарежда на 15-о място по плътност на роботите със 187 броя на 10 000 работници, далеч зад водачите Сингапур (918 робота на 10 000 работници) и Южна Корея (868 робота на 10 000 работници).

Цените на роботите, произведени в Китай, са с около 30% по-ниски от тези на вносните, а благодарение на придобивания в чужбина, китайските производители започват да предлагат и подобрени в технологично отношение продукти, които са привлекателна алтернатива на чуждестранните машини за много средномащабни компании. Увеличението на броя на компаниите, които използват индустриални роботи, се очаква също да допринесе за повишаване на китайското производство. Спечелването на пазарен дял обаче няма да бъде лесно, тъй като чуждестранните конкуренти също увеличават инвестициите.

ABB открива нова фабрика в Шанхай през 2022 г., а FANUC модернизира производствената си база отново в Шанхай. Yaskawa пък изгражда ново съоръжение за производство на основни части близо до завода си за роботи в Дзянсу, за да съкрати времето за изпълнение на поръчките.

     
Източник: Nikkei Asia

Ключови думи: роботи   FANUC   ФАНУК   ABB   KUKA  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...