Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Robotics Strategy Forum 2021 разкрива потенциала на България в областта на чиповете, батериите и автоматизацията

29.09.2021   |   Събитията
 

Днес в сграда Инкубатор в София Тех Парк Robotics Strategy Forum 2021 събира инженери, мениджъри, научни сътрудници, ученици, както и всички, заинтересовани от високотехнологичния сектор, за да насочи вниманието към начините, по които България може да се включи в европейското състезание по разработка на чипове, батерии и технологии за автоматизация.
 
В сферата на чиповете страната има изразени традиции, но и малко известни успехи, посочват организаторите на форума от Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА). В България оперират компании като Милара, която произвежда роботи, помагащи в производството на чипове, и Смарком, в чийто екип за автоматизация на процесите на проектиране на електронни интегрални схеми инвестира световният лидер в полупроводниковата индустрия GlobalFoundries, а Мелексис инвестира 75 млн. евро в производство на чипове у нас, отбелязват от ПАРА.
 
В областта на електрическата мобилност и батериите Монбат увеличи продажбите си с 30% през първата половина на 2021 г., Син Карс излезе на борсата в сегмента за МСП, а Интернешънъл Пауър Съплай проектира умни електрически мрежи за Града на бъдещето в Саудитска Арабия.
 
От ПАРА отбелязват също, че проектите с роботи в българските фабрики стават все по-интересни. Така Теклас България инвестира в роботизиран склад за съхранение на готова продукция, системният интегратор Симлоджик изгради и внедри роботизирано решение за палетизиране с роботи на FANUC с капацитет 720 каси на час, като решението може да палетизира касите по избор на оператора, а в Теразид системният интегратор Сивико разработи и внедри гъвкава и високопроизводителна роботизирана система за зареждане на празни вентилни торби.
 
"Дали тези успехи могат да се консолидират и след години да доведат до нещо по-голямо?" е въпросът, на който ще се търси отговор на Robotics Strategy Forum 2021. Посетителите ще имат възможност да разгледат летящите роботи на Festo, индустриалните решения на Schneider Electric, както и модел на умната им фабрика в Пловдив, колаборативните роботи на Giga Automata, обучителните клетки на FANUC, решенията на Spesima, роботите на БАН и Милара, решенията за CAD/CAM на Рапид Прогрес.
 
Събитието се излъчва във Facebook и YouTube страниците на ПАРА. Институционални партньори на събитието са Американската търговска камара в България и Innovative Sofia – Направление "Дигитализация, иновации и икономическо развитие" на Столична община. TLL Media е официален медиен партньор на събитието.

     
Източник: ПАРА; Снимка: TLL Media

Ключови думи: ПАРА   Robotics Strategy Forum 2021   София Тех Парк   Festo   Schneider Electric   FANUC   Spesima   БАН   Рапид Прогрес  

Област: Роботика  

Подобни статии

BGRobots
Bimex

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Събитията

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиБизнесПредстоящоТехнологииПроектиСъбитиятаОбяви за работаОбучения/СеминариРеализации
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...