Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Ново изобретение помага в обучението на бъдещите машиностроители

Млади изследователи от Националния изследователски политехнически университет (НИПУ) в Перм, Русия, създадоха робот, който ще помага на бъдещите специалисти в областта на машиностроенето да повишават квалификацията си за работа със съвременно оборудване. Роботът се отличава с ниска себестойност и достъпност, посочват от висшето учебно заведение.
 
"Бъдещите машиностроители не винаги имат възможност да се обучават да управляват промишлени манипулатори. По време на практиките в предприятията те работят със скъпоструващо оборудване и нямат достъп до неговото програмно осигуряване. Разходите за ремонти и обслужване на такива роботи също са високи, а и те невинаги са подходящи за изпълнение на "по-творчески" задачи. По-евтините аналози не се отличават с високо качество и бързо се чупят. Затова нашата цел беше да създадем качествен и универсален робот манипулатор", обяснява Алексей Духанин, студент от Факултета по електротехника в НИПУ.
 
"Тренировъчният" робот ще позволи на студентите да придобият опит, който да им послужи в по-нататъшната им работа в предприятията. Освен в учебните заведения той може да се използва и в малки лаборатории и кръжоци по роботика. С негова помощ могат да се изучават алгоритми за изкуствен интелект, създаване на интерфейси, програмиране и решаване на задачи по обратна кинематика. Изработката на един такъв робот отнема 1 – 2 седмици.

     
Източник: НИПУ

Ключови думи: НИПУ   роботи   машиностроене  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...