Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Застаряването на населението влияе на темпа на автоматизация на производството

01.10.2021   |   Начало»Бизнес

Ново проучване, проведено от изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) и Бостънския университет, разкрива, че по-склонни да използват роботи са общества със застаряващо население. По думите на Дарън Асемоглу, икономист от MIT и съавтор на проучването, застаряването на населението е един от най-важните фактори, които спомагат за разпространението на роботите и други решения за автоматизация.
 
Данните за отделни държави също подкрепят това твърдение. Южна Корея например е едновременно държавата с най-бързо застаряващо население и държавата с най-ускорен темп на внедряване на роботи.
 
Като цяло проучването сочи, че голяма част от инвестициите в роботизирани решения не са продиктувани от факта, че това е следващият "вълнуващ предел", а от обстоятелството, че някои страни имат недостиг на работна ръка и особено на работници на средна възраст, извършващи ръчен труд, обяснява Асемоглу.
 
След като анализират данни от 129 държави, Асемоглу и неговият колега от Бостънския университет Паскал Рестрепо установяват, че това, което важи за разпространението на роботите, се отнася и за други видове решения за автоматизация като машини с ЦПУ и автоматизирани машини. Изследователите не откриват подобна зависимост, когато става дума за използването на неавтоматизирано оборудване.
 
Проучването хвърля светлина и върху други тенденции. През последните десетилетия икономическото състояние на работниците в Германия бе много по-добро, отколкото това на колегите им в САЩ. Проучването показва, че има разлика между това да се внедряват решения за автоматизация в отговор на недостига на работна ръка и това една дейност да се автоматизира като част от стратегия за намаляване на разходите и замяна на работниците. В Германия роботите се внедряват по-скоро с цел да се компенсира недостигът на работници, докато в САЩ сравнително по-голям брой внедрени роботи заменят по-млади работници.
 
"Това е възможно обяснение защо Южна Корея, Япония и Германия – лидерите в инвестициите в роботи и страните с най-бързо застаряващо население в света, не отчитат толкова лоши резултати на пазара на труда, колкото САЩ", коментира Асемоглу.

     
Източник: MIT

Ключови думи: MIT   роботи   автоматизация  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...