Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ПАРА обяви резултатите от тазгодишното проучване за нивото на автоматизация в българската индустрия

06.10.2021   |   Начало»Бизнес

Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА) представи резултатите от ежегодното проучване за нивото на автоматизация в българската индустрия и плановете на предприятията, свързани с автоматизацията, по време на Robotics Strategy Forum 2021.

Издателство TLL Media е партньор в инициативата чрез специализирания уеб портал за индустриална роботика Robotics-Bulgaria.com и сп. Инженеринг ревю.

Тази година в анкетата се включиха 24 предприятия и въпреки че, както посочват от ПАРА, това не е представителна извадка за цялата българска индустрия, анкетата може да бъде добър индикатор за микротенденциите в производството у нас.

Отговорите на предприятията в някои направления тази година се различават съществено от тези през изминалата. Това се дължи на новите теми, които доминират през 2021 г., а именно ускореното внедряване на роботи, недостигът на чипове, инициативите за производство на батерии, както и напредъкът в индустриалната автоматизация.

Тип автоматизация

В предходните издания на анкетата по-голямата част от българските предприятия заявяваха желание да инвестират в дискретна автоматизация на производството. През тази година обаче водеща е софтуерната автоматизация на процесите, като 50% от анкетираните предприятия са заявили желание да вложат в такава. По 25% от анкетираните предприятия желаят да инвестират в дискретна автоматизация на производството или комбинация от дискретна и софтуерна автоматизация.

Дейности за автоматизация

Традиционно най-желаната дейност за автоматизация сред анкетираните предприятия от ПАРА е производството. Тази година тенденцията се променя, като събиране и обработване на данни е топ отговор, а 58% от предприятията са изявили желание да автоматизират тази дейност. Следват администрация с 50%, производство – 46%, контрол на качеството – 29%, логистика – 25%, разработка на продукти и развойна дейност – 25%, опаковъчна дейност – 25%, и маркетинг и продажби – 21%.

Бюджети за автоматизация

Анкетата показва, че най-голям брой от предприятията или 46% са готови да инвестират до 100 000 лв. в автоматизация. Предприятията, които биха инвестирали между 100 000 и 300 000 лв., са 21%, между 300 000 и 500 000 лв. – 8%, а над 1 млн. лв. – 13%. Други 13% от анкетираните са заявили, че нямат заделен бюджет за автоматизация.

Мотиви за автоматизация

Проучването показва промяна и в мотивите за автоматизация. Досега водещ мотив сред анкетираните предприятия за инвестиции в автоматизация беше увеличаването на производството. През настоящата година водещият мотив е друг – оптимизация на разходи с 58%, следван от интеграция на процесите с 54%, повишаване на качеството – 50%, увеличаване на производството – 42%, и липса на работна ръка – 38%.

Какъв тип роботи биха помогнали

На въпроса "Какъв тип роботи биха помогнали на производството ви?" 33% от анкетираните предприятия са посочили роботите за монтаж на компоненти. Следват роботите за инспекция – 25%, колаборативните роботи – 21%, роботи за заварки – 21%, за зареждане/пълнеж – 21%, и за нанасяне на покрития – 17%, като голяма част от предприятията са изявили желание да инвестират в няколко вида роботи едновременно.

На базата на резултатите от проучването от ПАРА прогнозират, че през следващата година българските предприятия ще се концентрират върху изграждането на дигитални активи – от създаване на дигитални двойници и симулиране на производствените процеси, системи за контрол на качеството и проследяване на производството, RPA решения, въвеждане на облачни технологии, интернет на нещата до големи масиви данни и други цифрови решения.

     
Източник: ПАРА

Ключови думи: ПАРА   роботи   интернет на нещата   дигитални двойници  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...