Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Робот зарежда други роботи в движение

Изследователи от Научния и технологичен институт Сколково в Русия създадоха първата автономна роботизирана система, която може да зарежда други роботи в движение.
 
Изобретението, наречено MobileCharger, бе представено на фестивала на науката N+1 Fest: Scientific Discovery 20/21 в Москва.
 
MobileCharger може да зарежда мобилни роботи, без да се налага връщането им до определени зарядни станции, когато батериите им се изтощят. В бъдеще MobileCharger може да бъде оборудван със слънчеви панели и, когато батерията му се разреди, той може просто да се премести до подходящо място, където да насочи слънчевите панели към слънцето, обяснява Дмитрий Тетерюков, преподавател по роботика в Сколково и член на екипа, създал MobileCharger.
 
Най-специфичния компонент на MobileCharger е системата, наречена DeltaCharger, която може да променя тримерната позиция на изводите на устройството, за да осъществи зареждане в ситуации, при които зарежданият робот не е изравнен хоризонтално или вертикално с него. Това може да се случи, например когато роботът преминава през неравности или когато конфигурацията на робота не позволява удобното му позициониране за зареждане. Изследователите са създали и конволюционнa невроннa мрежa (CNN), която може да изчисли ъгъла на разминаване между изводите на MobileCharger и тези на робота, нуждаещ се от зареждане.
 
Наред със зареждането на мобилни роботи, възможните бъдещи приложения на изобретението включват зареждане на дронове, иновативни автономни кораби и танкери с електрически двигатели, както и на други видове роботи като роботизирани кучета, почистващи роботи и дори автономни транспортни средства.

     
Източник: TechXplore

Ключови думи: мобилни роботи   дронове   роботизирани системи  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...