Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Роботиката с ключова роля за постигане на нулеви емисии във вятърната енергетика

19.10.2021   |   Начало»Бизнес

Ускореното развитие на роботизираните решения и автономните системи съществено ще допринесе за постигането на нулеви емисии, се посочва в ново проучване на ORE Catapult.
 
По данни на британския изследователски център пазарът на роботизирани решения в енергийния сектор ще възлиза на 8,4 млрд. британски лири до 2050 г. Вятърната енергетика се очаква да създаде нови възможности за пазара на роботизирани решения на стойност 1,3 млрд. британски лири до 2030 г., като сумата може да нарасне до 3,5 млрд. британски лири до 2050 г. Междувременно с намаляването на производството пазарът на роботизирани решения за петролната и газова индустрия ще достигне пик от 5 млрд. британски лири през 2030 г., преди да спадне до 3,3 млрд. британски лири до 2050 г.
 
Инвестициите в развитието на напреднали роботизирани решения и автономни системи ще ограничат рисковете, свързани с достъпа на хора до плаващите вятърни паркове, и в бъдеще роботите ще поемат не само рутинната поддръжка, но и ще подобрят превантивната поддръжка, което ще удължи живота на компонентите и турбините в морето и ще подкрепи усилията на сектора да намали отпадъците.
 
Според доклада на ORE Catapult световният пазар за решения за операции и поддръжка ще нарасне от 51 млрд. британски лири през 2030 г. до 120 млрд. британски лири през 2050 г. Роботизираните решения ще имат своя дял в този пазар, като тези технологии ще се комбинират с дигитални решения и решения за данни и друг тип решения за поддръжка, за да го увеличат.
 
По думите на Гавин Смарт, ръководител Analysis & Insights в ORE Catapult, ръстът на световния енергиен пазар представлява забележителна възможност за роботиката и автономните системи. "Това не се отнася само за плаващите паркове, сектор, който продължава да расте, но и за газовата и петролна индустрия в средносрочен план", допълва Смарт.
 
"Уникалното при пазара на роботизирани решение се крие в потенциала за приложения на едно и също решение в различни индустрии. Вероятно е решения, които подобряват производителността, увеличават ефективността и подобряват сигурността, да могат да се пригодят за употреба в множество сектори – във и извън енергетиката", коментира Смарт.
 
Според Смарт роботиката ще играе ключова роля в усилията за постигане на нулеви емисии. По неговите думи роботизираните решения създават възможности в сектора за откриване на нови работни места, подобряване на квалификацията на работниците, генериране на експортен потенциал и добавяне на стойност към икономиката.
 
ORE Catapult насърчава използването на редица роботизирани технологии, които вече са показали обещаващи резултати в сектора на плаващите вятърни паркове, включително роботи, които могат да се изкачват по витлата на турбините, за да извършват поправки и поддръжка, роботи, които могат да почистват и инспектират под вода, безпилотни плавателни съдове, които служат за енергийни и комуникационни хъбове за дистанционно управляеми и автономни подводни превозни средства.

     
Източник: ORE Catapult

Ключови думи: вятърна енергетика   ВЕИ   роботи   автономни системи  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...