Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Многофункционалните индустриални роботи – на една ръка разстояние от днешните производители

29.10.2021   |   Начало»Бизнес

Десетилетия наред роботите бяха проектирани и програмирани да извършват една-единствена задача. В случай че се налага някой робот да извършва задача, различна от тази, за която първоначално е бил програмиран, това е налагало роботът да се изключи, да се модифицира, да се въведе нова програма и отново да се включи. Това пренасочване отнема време, труд и пари. То също така изисква технически умения, които невинаги са налични във фабриките, което означава, че компаниите трябва да наемат по-подготвени служители или да плащат за обучения. Ако това се умножи по броя на роботите във фабриката, потенциалните разходи за роботи в производството стават смайващи.
 
Това обаче не е необходимо да се случва, не и във времето на четвъртата индустриална революция, посочват от Международната федерация по роботика (IFR). В някои от по-модерните фабрики машините комуникират помежду си, дори изпращат данни до отдалечени локации. Въпреки че комуникацията между машините все още не е широко разпространена в производството, това предстои. Цялата тази скъпа, времеемка поддръжка остава в миналото, като се пестят труд, ресурси и пари.
 
Модерните индустриални роботи са по-свързани, интелигентни и с повече възможности от своите предшественици. Те могат да съкратят производствените цикли и да оптимизират използването на ресурсите. Днес производителите могат да започнат деня с роботи, които изпълняват една задача, и след това да го приключат със същите роботи, изпълняващи различни задачи. Тази адаптивност прави многофункционалните роботи много полезни при производството на малки партиди и голям микс от продукти.
 
Компаниите може да се колебаят да направят своите роботи програмируеми, смятайки, че това струва скъпо и изисква напълно нов хардуер, но нов хардуер не е необходим. Роботите могат да бъдат оборудвани със система от евтини софтуерни компоненти, за да извършват повече задачи. Веднъж инсталирани, те могат да бъдат препрограмирани от разстояние да извършват нови движения според зададени от компаниите спецификации. Контролерите, които използват роботите, често съдържат множество програми, които програмистите могат да зареждат на практика отвсякъде.
 
Неочаквани ползи
 
Броят на задачите, които роботите могат да изпълняват, също се увеличава. Това бе от голяма ползва по време на пандемията от COVID-19. Традиционно, близостта между работниците на поточните линии увеличава риска от заразяване с вируси, предавани по въздушно-капков път. При по-голямата автоматизация и допълването на работната сила с роботи може да се намали броят на хората край поточните линии и този риск да бъде значително намален.
 
Други ползи включват актуализация на задачите, прогнозиране на проблеми и точно планиране на поддръжката. Същите канали, използвани за управляване на роботите от разстояние, могат да се използват за изпращане на данни от роботите до компаниите. По този начин отдалеченият достъп осигурява на компаниите ценна информация като статус на работата, обобщени данни за произведените части, поддръжка, актуализации и потенциални проблеми и всичко това в реално време.
 
Друга полза от новата многофункционалност на роботите е по-голямата възвръщаемост на инвестицията. Фирмите може да имат капитал за закупуването на роботи, но да не го правят, защото не произвеждат един и същи продукт дълго време или произвеждат само един продукт, но се опасяват, че няма безкраен пазар за него. С програмируемите роботи те могат да изберат най-печелившата опция с минимални разходи, като просто препрограмират наличния хардуер. Това означава по-ниски начални разходи, по-малко роботи и повече пространство във фабриките. Ако произвеждат повече от един продукт, началната инвестиция ще бъде много по-ниска с индустриални многофункционални роботи, защото ще могат да възложат повече от една задача на един робот, което намалява общия брой роботи. Многофункционалните роботи също така могат да спомогнат за намаляване на персонала, необходим за оперирането на роботите в производството.
 
В миналото фирмите се чудеха дали могат да си позволят роботи. Сега обаче, когато роботите могат да се програмират да извършват повече задачи по-ефективно, началните разходи падат и глобалната пандемия изисква по-голяма дистанция между служителите, въпросът вече е как биха могли да не си ги позволят, коментират от IFR.

     
Източник: IFR; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: IFR   роботи   контролери   COVID-19  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...