Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Поръчките на индустриални роботи в Северна Америка са на път да счупят всички рекорди през 2021 г.

19.11.2021   |   Начало»Бизнес

Силните продажби на роботизирани решения през третото тримесечие на 2021 г. покачват общия брой поръчки за тази година до рекордните за северноамериканския пазар на роботизирани решения близо 29 000 робота на стойност 1,48 млрд. щатски долара. Американската асоциация за усъвършенстване на автоматизацията А3 отчита увеличение от 37% в броя продадени роботи и 35% на стойността в сравнение със същия период на 2020 г., което надхвърля досегашния рекорд от 2017 г. съответно с 5,8 и 0,5%.

Само през третото тримесечие на т. г. северноамериканските компании са поръчали 9928 робота на стойност 513 млн. щатски долара или 32% повече на 35% по-висока стойност спрямо третото тримесечие на 2020 г. Тези резултати поставят това тримесечие на трето място в историята по брой поръчки и на пето по размера на тяхната стойност.
 
"В резултат на недостига на работна ръка в производството, логистиката и изобщо във всички сектори, компании с всякакви мащаби все повече се насочват към въвеждане на роботи и решения за автоматизация, за да останат продуктивни и конкурентоспособни", коментира Джеф Бърнстейн, президент на А3. Според данните на асоциацията досегашните потребители на индустриални роботи и решения за автоматизация разширяват набора от приложения на тези технологии, докато се увеличава броят на новите потребители в сектори като автомобилостроене, селско стопанство, строителство, електронна индустрия, преработка на храни, металообработка, складова дейност и др.

През първите девет месеца на 2021 г. поръчките на роботизирани решения за автомобилната индустрия са нараснали с 20% спрямо същия период на предходната година до 12 544 броя. Поръчките за останалите сектори бележат ръст от 53% до 16 355 броя, като за втори път поръчките извън автомобилната индустрия надвишават тези от нея през първите десет месеца на годината след 2020 г.
 
През третото тримесечие на 2021 г. близо две трети от продажбите – 6302 броя, са направени от различни от автомобилната индустрия сектори, което отново показва тенденцията за увеличаване на използването на роботи в сфери извън производството на оригинално оборудване и доставчиците в автомобилната индустрия. Разбивката по сектори показва, че през третото тримесечие на т. г. продажбите на роботи за металообработващата индустрия са се увеличили със 183%, за хранително-вкусовата промишленост и сектора на потребителските стоки – с 40%, за производството на електронни компоненти – с 26%, за производството на пластмаси и гуми – с 10% и с общо 97% за останалите сектори.

     
Източник: А3; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: А3   роботи   автоматизация   автомобилостроене   електронна индустрия   металообработка  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...