Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Конкурсът MBZIRC търси най-добрите роботизирани решения за навигация в морска среда

Финалът на едно от най-големите и престижни международни състезания по роботика в света Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge (MBZIRC) ще се проведе през юни 2023 г. Конкурсът се организира на всеки две години в Абу Даби, Обединените арабски емирства, от ASPIRE – организацията, управляваща програмите на Съвета за напреднали технологични изследвания на Абу Даби.

В състезанието участват университети, изследователски центрове, компании и личности новатори от цял свят, които разработват реални решения за глобални предизвикателства чрез прилагане на автономни роботизирани технологии. Предстоящото издание, наречено MBZIRC Maritime Grand Challenge, се фокусира върху решенията в реално време, свързани с морската безопасност и сигурност. Това е първият по рода си експеримент, който ще включва сътрудничество между безпилотни летателни апарати и безпилотни наземни апарати за изпълнение на сложни задачи за навигация и манипулация в морска среда, където отсъства GNSS покритие.

Роботите и другите автономни системи стават все по-достъпни и по-интелигентни и намират все по-голямо приложение в различни области – от здравеопазването и сигурността до транспорта и производството. Съществува обаче значителна разлика между настоящите възможности на роботите и изискванията в действителни ситуации. MBZIRC Maritime Grand Challenge цели преодолеяването на тези различия, като се разширят технологичните граници и се даде възможност на роботите да работят по-автономно в динамична, неструктурирана среда, като същевременно си взаимодействат и сътрудничат.

MBZIRC Maritime Grand Challenge се провежда в три етапа – представяне на концепция, симулация и демонстрация. Първият етап ще приключи на 31 януари 2022 г. От всеки участващ екип се изисква да се регистрира онлайн и по-късно да изпрати своята концепция, в която да опише екипа, неговия опит в областта на роботиката, компютърното зрение, едновременното позициониране и картографиране, плавателните средства и комуникациите, както и предложения технически подход. Етапът на симулация ще се състои през август 2022 г. Екипите ще изпълнят задачите за инспекция и интервенция чрез симулация в присъствието на съдийска комисия. Необходимо е допълнително да се представят видеоклипове от реализацията на концепцията на различни подкомпоненти на системата, за да се демонстрира осъществимостта на използвания подход. Третият, демонстрационен, етап ще протече на живо в продължение на няколко дни през юни 2023 г. в специално определена акватория край бреговете на Абу Даби. В него петте екипа финалисти ще изпробват своите системи.

Конкурсът предлага парична награда в размер на 3 250 000 щатски долара. Екипът, спечелил първата награда, ще получи 2 000 000 щатски долара. Отборът, класиран на второ място, ще вземе 500 000 щатски долара, а този на трето 250 000 щатски долара. Специална парична награда в размер на 500 000 щатски долара ще бъде присъдена и на всички отбори, достигнали до демонстрационния етап, като отборите, които приемат това допълнително финансиране, ще предоставят на ASPIRE неизключителен, постоянен и безвъзмезден достъп до интелектуалната собственост с право да я предоставят на трети страни.

Повече информация и начините за кандидатстване можете да намерите тук.

     
Източник: ASPIRE

Ключови думи: MBZIRC   ASPIRE   роботизирани решения   морска индустрия  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...