Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Кои са тенденциите, които ще движат търсенето на роботи през 2022 г.

01.04.2022   |   Начало»Бизнес

Търсенето на роботи нараства, тъй като компаниите в редица сектори проучват нови начини за повишаване на производителността и конкурентоспособността си след пандемията. АББ идентифицира три ключови тенденции, които ще определят търсенето на роботи през 2022 г., цитирани от Европейската асоциация на инженерните индустрии.

Революцията на електрическите превозни средства (ЕПС) води до цялостни промени за автомобилното производство

Преходът към електрически автомобили се ускори заради ограничаването и постепенното прекратяване на производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене в много страни. Производителите и техните вериги за доставки трябва да се справят със сложността на прехода към електрическа мобилност, за да отговорят на различните регулаторни рамки, уреждащи приемането на ЕПС в цял свят. Необходимата скорост и допълнителна гъвкавост ще накарат нови и утвърдени компании да се откажат от традиционното линейно производство и да преминат към модулно и гъвкаво такова.

Бумът на електронната търговия ще се ускори

Поведението и очакванията на потребителите карат компаниите да търсят нови начини за удовлетворяване на търсенето. Те разработват нови канали чрез многоканална търговия на дребно и адаптират производствените си линии и процесите на дистрибуция, за да позволят персонализиране на продуктите и доставката. Изпълнението на тези изисквания доведе до инсталирането на хиляди роботи по целия свят. Този бърз темп на автоматизация ще продължи и през 2022 г., воден от комбинация от потребителски тенденции и нарастващ недостиг на работна ръка.

Ускоряване на разпространението на роботи

По-малките, по-достъпни и лесни за използване роботи спомагат за премахването на много от пречките, които преди това възпрепятстваха компаниите да инвестират в роботи. Това води до ускоряване на разпространението на роботи в общата промишленост и в малките и средните предприятия, тъй като компаниите търсят нови начини за автоматизиране на различни задачи.

Повишената способност на роботите да работят директно заедно с хората, да споделят задачи и да се учат чрез изкуствен интелект също улеснява компаниите да внедряват интелигентна автоматизация в нови среди, като например в строителството, медицинските лаборатории, ресторантите и търговията на дребно.

В бъдеще в превес на роботите на работното място ще е необходимо инженерите и персоналът да се преквалифицират. В училищата, колежите и университетите ще се изисква по-засилено обучение по роботика за придобиване на умения за програмиране, управление и поддръжка на роботи за автоматизираното бъдеще.

     
Източник: Европейската асоциация на инженерните индустрии, снимка: Dreamstime

Ключови думи: Европейската асоциация на инженерните индустрии   АББ   роботи   тенденции  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...