Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

На ТУЕС Фест 2022 младите изобретатели показаха от забавни игри до роботи за изследване на космоса

29.04.2022   |   Начало»Събитията
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

ТУЕС Фест 2022 донесе много емоции както на учениците, които се включиха с рекордните 83 проекта в него, така и на всички посетители, чийто брой тази година надхвърли 2500 души.
 
На 16 април в София Тех Парк кандидат-гимназисти, родители, бивши възпитаници и други посетители имаха възможността да видят реални резултати от обучението в Технологично училище "Електронни системи" към Технически университет – София, като най-впечатляващите проекти получиха награди от експертното жури, спонсорите и медиите.
 
Тази година най-голям брой бяха проектите в категория Роботика и вградени системи – 43. Сред тях имаше всичко – от предложения за решения на проблеми от ежедневието до изобретения, чиято основна цел е подпомагане на изследването на космоса.
 
Представени бяха цели два проекта за самоходни радиоуправляеми машини с роботизирани ръце за космически приложения. Младите изобретатели от отборите MarsIT и GreenBo бяха помислили за всичко – от начини за осигуряване на максимална маневреност през гарантиране на трайно и екологично захранване до трикове за самопочистване на соларните батерии от прах и други замърсявания в агресивната среда на други планети. Главната функционалност на марсохода на MarsIT е събирането на данни с помощта на роботизирана ръка и сензори, правенето на панорамни снимки и излъчването им на живо, като всичко това се представя в изработен от учениците уебсайт. Достойнствата на двата проекта бяха оценени и от експертното жури, и от спонсорите и медиите. Създателите на GreenBo Васил Колев и Иван Иванов от 10А и Яна Балджиева от 11В получиха награда от издателство TLL Media, част от което е Robotics-Bulgaria.com. MarsIT и неговите създатели Филостратос Титопулос и Евгени Попов от 9Г и Александра Лазарова и Огнян Разсадов от 9В спечелиха 3-то място в категория Роботика и вградени системи и награда от Bosch Engineering.
 
Първата награда в категория Роботика и вградени системи отиде при Станислав Иванов и Андрей Ежков от 10Г и проекта AMRAAM. Това е лека самонасочваща се ракета за дрон с минимален обсег от 1,5 км, проследяваща цели чрез цвят. Сред технологиите, вградени в нея, е усъвършенстван алгоритъм за висока прецизност. Проектът спечели също специална награда на DevriX и TelebidPro. 
 
2-ро място в категория Роботика и вградени системи спечели Иван Иванов от 10А със своя 3D Scanner. Проектът бе награден и от Konica Minolta.
 
Шеговитият на пръв поглед проект L.E.A.N. Turret (Laser Enabled Automatically Navigating Turret) на Александър Бояджиев и Теодор Василевс от 10Г показа работеща автоматизирана система за разпознаване и проследяване на човешки лица в реално време. След изготвянето на база данни с лица системата ще може и да идентифицира конкретно лице сред много други. Системата може да се пригоди за разпознаване на всякакви други обекти, което отваря вратата за приложения в множество сфери – от охрана и военно дело до пакетиране и спедиция на стоки. Проектът на Александър и Теодор бе отличен от MM-Solutions.
 
Не бяха малко и проектите за роботизирани превозни средства, създадени главно с цел забавление. Сред тях проектът на Викторио Миланов от 10Г LineFollower впечатли със способността на неговата кола робот да следва определена траектория с помощта на инфрачервени сензори.

     
Източник: TLL Media

Ключови думи: ТУЕС Фест   ТУ – София   роботи   сензори  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...