Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Frost & Sullivan прогнозира рязко увеличение на търсенето на индустриални роботи

17.05.2021   |   Начало»Бизнес

В нов доклад Frost & Sullivan прогнозира, че световният пазар на индустриални роботи ще достигне приходи от 38,3 млрд. долара до 2024 г. при годишен темп на растеж от 12,2%. Въпреки негативните ефекти от пандемията от COVID-19 и несигурността в автомобилния сектор, увеличаващото се търсене от страна на бързо развиващите се отрасли се очаква да движи напред индустрията през следващите пет години.

До 2024 г. най-голямо се очаква да бъде увеличението на търсенето на роботизирани решения във фармацевтичната индустрия. Годишният темп на растеж там ще бъде от порядъка на 17,2% от 2019 до 2024 г. до 3,33 млн. долара в края на периода. Следват хранително-вкусовата промишленост и производството на електрическо и електронно оборудване с ръст съответно от 15,8% и 15,1%.

При разпределението по региони водещ остава Тихоокеанският регион, който ще продължи да доминира световния пазар на индустриални роботи с приходи, достигащи до 25,08 млрд. долара до 2024 г. Китай, Япония и Южна Корея ще играят водеща роля на пазара. Европейският регион се нарежда втори по важност благодарение на автомобилната индустрия и Германия – петият най-голям пазар на индустриална роботика в света. С очаквани приходи от 6,19 млрд. долара до 2024 г., Северна Америка заема третата позиция. Сред стимулите за растеж там са настоящата тенденция за автоматизация на производството и плановете за запазване на производствените мощности на континента.

"Световната битка срещу пандемията от COVID-19 се доказа като силен стимул за използване на индустриални роботи, което спомогна за осигуряване на непрекъснатост на бизнеса", коментира Нандини Натараян, анализатор във Frost & Sullivan. "Докато през 2020 г. се регистрира намаляване на инвестициите в роботика, търсенето на индустриални роботи рязко ще се повиши от 2021 г. нататък. Въвеждането на нискобюджетни роботи и иновативни бизнес модели като Robots-as-a-Service (RaaS) се очаква да стимулират търсенето от страна на малките и средни предприятия (МСП)", посочва анализаторът.

Според него при колаборативните роботи се наблюдава бърз растеж благодарение на това, че са удобни за използване, лесни за инсталиране и цените им постоянно намаляват, което ги прави достъпно и изгодно решение за широк спектър от приложения. "Това ще бъде най-бързо растящият сегмент до 2024 г. с годишен ръст от 32,8% и приходи от 1,78 млн. долара. Напредъкът в областта на 5G и локално разпределените изчислителни системи (edge computing) ще допринесе за повишаване на гъвкавостта на колаборативните роботи и по-лесното им внедряване", отбелязва Натараян.

Експертите от Frost & Sullivan препоръчват на играчите на пазара да се фокусират върху прилагането на технологии като машинно зрение и самообучение, интелигентни роботизирани ръце за безопасно взаимодействие между машините и хората, 5G и Edge AI.

     
Източник: Frost & Sullivan

Ключови думи: колаборативни роботи   5G   Edge AI   COVID-19   машинно самообучение  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...