Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Седем европейски проекта работят за подобряване на взаимодействието между хора и роботи

20.05.2022   |   Начало»Проекти

Роботизацията, приемана за бъдещето на производствената дейност, предлага непостижими за хората производителност на труда и постоянство в качеството. За да могат обаче хората да извлекат максимума от тези характеристики на роботите, трябва да е налице и успешно взаимодействие между хора и роботи. Тук идва ред да се включи научноизследователската общност и да предложи технологични решения за възможно най-ефективно взаимодействие между хора и роботи (HRC).
 
Световната надпревара в тази област отдавна вече е започнала. Европейският съюз (ЕС) се включва в нея със седем проекта. Тяхната основна цел е подобряването на взаимодействието между хора и роботи в различни производствени сектори, като всички тези проекти се стремят да подобрят технологиите, създадени в лабораториите, като създават и демонстрират прототипи в реални производствени условия. Всеки от тях проучва взаимодействието между хора и роботи в различни сектори и съответно изследва нови бизнес модели и средства за преодоляване на проблема с недостатъчното адаптиране на роботите в производството.
 
Петгодишният проект Thomas се фокусира върху създаването на модел на фабрика с мобилни роботи с две ръце, които могат да се ориентират в обстановката около себе си и разумно да взаимодействат едни с други и с други производствени ресурси, включително оператори. Координатор на проекта, в който участват общо осем научноизследователски организации и частни компании от четири страни, е Лабораторията за производствени системи и автоматизация при Университета в Патра. Общата стойност на проекта надхвърля 5,6 млн. евро, като 4,5 млн. евро от тях са европейски средства.
 
Проектът Coroma има за цел създаването на модулна роботизирана система за множество действия в производствена среда, включително безопасно взаимодействие между хора и роботи, автоматизирано ориентиране в производствен контекст, повишена автономност със самообучение и способност за споделяне на знания. В четиригодишния проект участват 16 партньора от 7 държави. Координатор е испанският научноизследователски институт IDEKO. Общият бюджет надхвърля 7,2 млн. евро, от тях европейското финансиране е 5,97 млн. евро.
 
В рамките на CoLLaboratE роботи получават умения за взаимодействие, така че да могат да се учат от хората и да станат ценни асистенти при асемблиране по ефективен и безопасен начин. Координатор на петгодишния проект, изцяло финансиран от ЕС, е Солунският университет "Аристотел". В него участват 15 партньора от 12 страни. Бюджетът му възлиза на над 6,86 млн. евро.
 
Проектът HR-Recycler цели създаването на "хибридно съоръжение с участие на хора и роботи за рециклиране на електрическо и електронно оборудване", което да функционира в закрити пространства. Координатор на петгодишния проект е гръцкият Център за изследвания и технологии Хелас (CERTH). В него участват 12 партньора от седем страни, а бюджетът му надхвърля 6,98 млн. евро.
 
Партньорите в проекта Rossini имат на разположение пет години, за да създадат безопасна хардуерно-софтуерна платформа за проектиране и внедряване на приложения за взаимодействие между хора и роботи в производствения сектор. Бюджетът му е над 7,97 млн. евро. Координира се от италианската компания Datalogic. В него участват 13 партньора от седем страни.
 
Проектът Sherlock планира да въведе в експлоатация най-новите роботизирани технологии, включително колаборативни роботи с голяма товароносимост, екзоскелети и мобилни манипулатори, в различни производствени среди, като ги оборудва със смарт мехатронни компоненти и изкуствен интелект и така да създаде производителни HRC станции, проектирани да бъдат безопасни. Бюджетът му е над 7,93 млн. евро. Координатор е Университетът в Патра. В него участват 17 партньора от десет държави. Срокът за изпълнението му е пет години.
 
И накрая, проектът Sharework включва създаването на модулно смарт решение, сглобено от различни софтуерни и хардуерни модули, което ще позволи на роботите да взаимодействат физически в колаборативно производствено пространство без необходимост от защитни ограждения. Петгодишният проект цели подобряване на производителността и ергономичността на работните станции. Финансира се изцяло от ЕС с над 7,35 млн. евро. Координатор е каталунският технологичен център Eurecat. В него участват 15 партньора от шест страни.

     
Източник: TLL Media; Снимка: Eurecat

Ключови думи: ЕС   роботи   HRC  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...