Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Роботиката като услуга занижава бариерите пред възприемането на автоматизацията

26.05.2022   |   Начало»Бизнес

През последните години става все по-популярен моделът за пазарно предлагане на роботите като услуга (Robots-as-a-Service, RaaS), подобно на други много търсени решения в индустрията, като софтуер, облачни изчисления и дори машини. Това, оказва се, е гъвкав и достъпен вариант за много компании, които имат интерес да внедрят решения за автоматизация и свързаните с тях услуги като инженерно проектиране, поддръжка и отдалечен мониторинг, показва актуално проучване на Асоциацията за развитие на автоматизацията (A3).

В серия от интервюта със специалисти в бранша от Асоциацията изследват различни аспекти на пазарния модел, включително новите възможности да се отдава роботизирана услуга за извършване на единица работа срещу абонаментно заплащане вместо наемане на съответния хардуер и софтуер като продукт за даден период.

Инвестицията в решение, чиято такса се измерва на единица продукция, ускорява възвращаемостта на инвестицията и намалява общите разходи за притежание при внедряването на робот в сравнение с традиционните методи за закупуване и интегриране на средства за индустриална автоматизация. Предлаганите на пазара днес RaaS пакети често включват едновременно опция за заплащане срещу услуги в сферата на проектирането и мониторинга и възможност за таксуване на брой произведени изделия например, което надгражда същността на този ценови модел с нова функционалност.

Маркетинговите специалисти отчитат сериозен ръст в търсенето на роботи като услуга в различни индустрии напоследък. От агенцията за пазарни анализи ABI Research прогнозират, че тази тенденция ще се запази устойчива и в бъдеще, а до 2026 г. ще има над 1,3 млн. внедрявания на абонаментни роботизирани решения, генериращи повече от 34 млрд. щатски долара печалба. Друг актуален доклад, на Technavio, пък предвижда, че глобалният пазар на RaaS услуги ще се увеличава с комбиниран годишен темп на растеж от цели 17% до 2024 г. За справка, през 2020 г. той се е равнявал на 832,77 млн. долара.

В миналото инвестициите в роботизирана автоматизация бяха привилегия само на големите предприятия в индустрията поради сериозните капиталовложения, необходими за тази цел. RaaS моделът значително занижава традиционно високите оперативни разходи и технологичните бариери във връзка с възприемането на конвенционални решения за автоматизация, чието внедряване често може да отнеме дори години. При него липсват т. нар. "скрити" капиталоинтензивни разноски, както и скъпите договори за поддръжка, а потребителите могат да се възползват от последните версии на интегрирания в пакета софтуер и хардуер.

Моделът за наемане на роботи като услуга демократизира роботизираната автоматизация, като редуцира първоначалната инвестиция и прави технологиите от най-ново поколение достъпни за промишлени предприятия и с по-малък мащаб на дейността, показва още проучването на A3. Не бива обаче погрешно да се смята, че RaaS решенията са насочени само към малкия и среден бизнес, уточняват от Асоциацията, тъй като ползите по отношение на възможностите за управление на производствения капацитет и разходите, адаптиране към нарастващото пазарно търсене и оптимизиране на наличната работна сила са универсални за всички промишлени компании. Добавени услуги като непрекъснатия отдалечен мониторинг са ключови и за големите фирми, тъй като редуцират разходите и престоите.

Сред най-атрактивните за клиентите предимства на RaaS модела е бързината на внедряване, тъй като доставчикът на пакета осигурява всичко необходимо във връзка с проектирането и поддръжката. Така на едно предприятие не му е необходимо да разполага със собствена експертиза, а срокът за изплащане на инвестицията е значително по-кратък. По този анчин бизнесът може бързо и гъвкаво да се адаптира към непрекъснато променящите се пазарни изисквания, модели на изпълнение, продуктови миксове и работни потоци. В допълнение, ангажиментът за регулярно функционално надграждане и модернизиране на роботизираната система остава за доставчика.

"Без съмнение RaaS моделът е бъдещето на автоматизацията. Комбинацията от експоненциално нарастващи по брой и обем поръчки и ограничен достъп до квалифицирана работна сила е сериозно предизвикателство пред компаниите, които се стремят едновременно да отговорят адекватно на търсенето и да управляват ефективно оперативните си разходи. Гъвкавите възможности за мащабиране на RaaS решението според потребностите връщат на предприятията контрола върху техния бизнес и им позволяват да реализират висока производителност не само в момента, но и в бъдеще", се казва още в публикацията на Асоциацията за развитие на автоматизацията.

     
Източник: A3; снимка: Dreamstime

Ключови думи: A3   RaaS   роботика   индустриални роботи   индустриална автоматизация  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...