Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Глобалният пазар на индустриални роботи нараства двойно до 2028 г.

09.06.2022   |   Начало»Бизнес

Глобалният пазар на индустриални роботи се очаква да достигне 81,4 млрд. щатски долара до 2028 г., което би представлявало почти двойно увеличение спрямо миналата година, когато той е бил в размер на 41,7 млрд. долара. Това прогнозира актуален доклад на агенцията за маркетингови проучвания Zion Market Research, който предвижда още комбиниран годишен темп на растеж за този пазарен сегмент от 11,8% до края на периода.

Сред основните двигатели на експоненциалния ръст в продажбите на промишлени роботи, според маркетолозите, са нарастването на световното население и разполагаемия му доход, както и непрекъснато увеличаващото се търсене на различни потребителски стоки и други продукти от масово производство. В резултат се наблюдава мащабно разширяване на производствения капацитет на индустриалните предприятия, обезпечено до голяма степен с помощта на роботизирани технологии.

Бързото популяризиране на концепцията за Industry 4.0 и интелигентните фабрики и техните растящи потребности от персонализирани и мащабируеми роботизирани системи са основни тенденции, стимулиращи развитието на пазара на промишлени роботи, наред с напредъка в сферата на дигитализацията и изкуствения интелект (AI), поясняват експертите от Zion. Водещи позиции сред клиентските отрасли запазват автомобилната, фармацевтичната, опаковъчната индустрия, електрониката, включително производството на потребителска електроника и др.

Маркетинговите специалисти отличават колаборативните и AI базираните роботи като едни от най-ключовите иновации вследствие на четвъртата индустриална революция, които позволяват на производствените предприятия значително да повишат продуктивността, ефективността и рентабилността си и да минимизират разходите и грешките. Масовият стремеж към инвестиции в подобни технологии води до значителен ръст на пазара на промишлени роботи през последните години и се очаква тази тенденция да се запази и до края на прогнозния период, коментират анализаторите.

Сред пречките и предизвикателствата пред още по-мащабната роботизация на съвременната индустрия са сравнително високите разходи за внедряване на някои системи, особено за малките и средните предприятия, както и проблемите във връзка с оперативната съвместимост и интеграцията, поясняват от Zion.

Степента на роботизирана автоматизация в електрониката се очаква да продължи експоненциално да нараства до 2028 г., сочат още данните на агенцията. Това, от своя страна, ще даде тласък и на иновационните процеси в сегмента, тъй като производствените компании ще могат да създават прототипи за малко време и с по-малко разходи, реализирайки все по-голяма част от разработките си на пазара.

"Промишлените роботи намират широко приложение в електронното производство в наши дни, включително в асемблирането на устройства, повърхностния монтаж на печатни платки, нанасянето на покрития, фината механична обработка, инспекцията, опаковането, палетизирането и др. Иновациите при крайните манипулатори и системите за машинно зрение допълнително стимулират продажбите на високотехнологични индустриални роботизирани системи, с които тези продукти да работят в практиката", се казва в изследването на американската фирма.

Сред водещите типове роботи в електрониката през следващите години се очаква да бъдат колаборативните системи, които са изключително гъвкави, могат лесно да бъдат интегрирани в съществуващи поточни линии и да работят безопасно и безпроблемно с хората. С всеки следващ модел, коботите стават и все по-лесни за програмиране и управление, а адаптирането им към различни приложения в цеховете сега е по-лесно от всякога, добавят от Zion Market Research. Сериозен ръст, според проучването им, до 2028 г. се очаква да регистрират и специализираните роботи, предназначени за прецизно изпълнение на различни задачи в микроелектрониката, включително в чисти помещения.

     
Източник: Zion Market Research; снимка: Dreamstime

Ключови думи: Индустриални роботи   колаборативни роботи   коботи   автомобилна индустрия   Industry 4.0   електроника  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...