Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

БТПП координира международен проект за внедряване на ново поколение коботи в европейските МСП

12.07.2022   |   Начало»Проекти

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) обяви, че е избрана да изпълнява ролята на координатор на комуникационните и информационните дейности по международния проект VOJEXT, който цели да насърчи малките и средни предприятия в Европа да внедряват иновативни технологии в производствата си. Инициативата, която се финансира по програма "Хоризонт 2020", ще стартира през септември т. г. и ще бъде с продължителност 42 месеца.

За целта е сформиран консорциум от 20 партньорски организации от 11 държави. Сред тях са технологични центрове, университети, търговски палати, индустриални клъстери и иновативни компании от България, Германия, Ирландия, Испания, Италия, Нидерландия, Обединеното кралство, Полша, Турция, Унгария и Франция. Водещ партньор по проекта е Политехническият университет на Мадрид.

В рамките на VOJEXT международният екип разработва ново поколение автономни и когнитивни коботи, които се състоят от подвижна платформа, роботизиран манипулатор и хващач. Специална кибер-физична система осъществява мониторинг и управление на роботите и позволява ефективно планиране и контрол на производствения процес.

"Коботите помагат на хората в определени дейности, които по принцип се извършват ръчно, като подобряват ефективността им и работните условия. Това ги отличава от традиционните промишлени роботи, които са изолирани от човешки контакт. Освен това използването им води до намаляване на генерираните отпадъци, понижение на потреблението на енергия и ресурси и прилагане на ефективни логистични процеси", коментират от БТПП.

На 7 и 8 юли т. г. във Валенсия се състоя първата присъствена работна среща на партньорите по проекта VOJEXT след наложените във връзка с пандемията ограничения. Събитието постави фокус върху приложенията на роботизираните системи и иновативните технологии в индустрията, като бяха представени и първите разработки за внедряване на коботите в производствена среда.

Във връзка с реализацията на проекта са организирани и три търга - за иновативни МСП, които имат желание да експериментират с коботите в различни сфери на индустрията; за фирми, занимаващи се със занаятчийство и артистични дейности, както и за дигитални информационни хъбове, които ще търсят нови приложения на разработените коботи.

В търга по първата покана взеха участие 35 компании, като 5 от тях получиха финансиране в общ размер 250 хил. евро. Сред избраните е и българска фирма, уточниха от БТПП. Предоставените средства ще бъдат вложени в проучване на възможностите за внедряване на роботизираните системи в строителството, машиностроенето, текстилната промишленост и химическата промишленост, както и в разработване на реални работни приложения.

Останалите два търга е планирано да се проведат през септември и/или октомври т. г., а предвидените средства за субсидиране на иновации във всеки от тях отново са по 250 хил. евро. Като част от дейностите по проекта ще бъдат организирани множество комуникационни събития, информационни кампании, участия в изложби, демонстрации на разработените коботи и др.

Повече информация за VOJEXT можете да намерите на сайта на БТПП или на уебстраницата на проекта.

     
Източник: БТПП

Ключови думи: БТПП   колаборативни роботи   кобот   Хоризонт 2020   роботика   европейски проекти  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...