Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Алкомет оптимизира производството си с роботизирано решение от BG Robots

Aлкомет е най-големият български производител на алуминиеви валцови и пресови продукти, работещ с компании от мащаба на BMW. В завода на предприятието в Шумен функционира високоефективно решение за роботизиране на процеса за подаване на алуминиеви детайли към машина за пресоване на гайки, разработено и изпълнено от фирма BG Robots. Системата включва индустриален робот със специализиран хващач и два подаващи конвейера.

Персонализирана система за оптимална гъвкавост и ефективност

За проекта в завода на Алкомет от BG Robots залагат на високопроизводителния промишлен робот KUKA KR16 R2010, който оборудват със специализиран хващач за работа с два детайла от фирма Gimatic. Цялостното решение е допълнено с два конвейера за подаване на подложки, отново проектирани и изработени от BG Robots. От тях роботът взима детайлите за обработка, а в последствие поставя готовите изделия.

Роботът и конвейерите се управляват от PLC система, която следи и координира технологичните операции и етапите на работа. Програмиран е не само процесът на зареждане на машината и взимане на готовите изделия, но и отвеждането на дефектните детайли от отделен конвейер.

"Сред предизвикателствата при реализирането на този проект бяха прецизното позициониране на детайлите в машината, внимателното и бързото им вмъкване и изваждане без надраскване, еднообразното позициониране на подложките на конвейера, както и синхронизирането на работата на системата с машината за набиване на гайки", споделят от BG Robots.

Повече за това как функционира решението на практика и какви са неговите предимства можете да научите от видеото тук.

Роботизираните манипулатори - правилният отговор на множество въпроси в производството

При автоматизацията на зареждането и/или разтоварването на детайли често има нужда от позициониране и сортиране, като всяка заготовка в дадена група трябва да бъде обработена индивидуално. Автоматизирането на зареждането и разтоварването на детайли е подходящо решение за широк спектър от производствени машини. Сред тях са обработващи центри с ЦПУ, ковашки преси, преси за огъване, както и машини за тестване и проверка. Използвайки индустриален робот при обработката на детайли, има възможност за директна работа с много по-големи маси или едрогабаритни заготовки.

В допълнение се получава много по-висока динамика на движение, отколкото при изпълнение на задачата от човек с балансьор или спомагателен подемник. Възможностите за високоефективно зареждане и разтоварване на части от машини, автоматизация на работни клетки с CNC оборудване и преориентиране на детайлите по време на обработката са сред основните предимства, които именно роботът осигурява.

Повишаването на ефективността на една работна клетка за обработка с CPU чрез подаване на заготовки от индустриален робот позволява да се ускори целият процес с до 50%, особено когато се използва подходящо оборудване или допълнителен софтуер с устройството за обработка.


BG Robots
Нови Пазар 9918
ул. Димитър Петров 11, Зайчино Ореше
Тел.: +359 878 426 244
E-Mail: info@bgrobots.com
Web: www.bgrobots.com

     
Източник: BG Robots

Ключови думи: BG Robots   Алкомет   алуминиеви детайли   индустриални роботи   KUKA   KUKA KR16 R2010   роботизирани манипулатори  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...