Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Robotics Strategy Forum 2022 набеляза ключови стратегии за развитието на роботиката и иновациите у нас

21.09.2022   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Четвърто успешно издание на едно от водещите събития в сферата на роботиката у нас - Robotics Strategy Forum, отчитат организаторите от Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА).

В рамките на форума, който се състоя на 19 и 20 септември в София Тех Парк, експерти и представители на бизнеса, институциите и академичните среди обсъдиха възможните работещи стратегии за развитие на роботиката и иновациите у нас през призмата на младите инженерни таланти и култивирането на следващото поколение технологични специалисти в страната.

Разнообразна програма

Проявата, която се проведе в хибриден формат - на място от зала Инкубатор и на живо онлайн в медийните канали на ПАРА, беше открита от министъра на иновациите и растежа Александър Пулев, който увери, че са налични достатъчно финансови средства и инструменти за разработки в сферата на роботиката и иновациите през следващите години.

По време на събитието от Асоциацията обявиха резултатите от ежегодното си проучване за нивото на автоматизация в българската индустрия. Част от програмата на форума беше и интересна експозиция с над 20 щанда, на които бяха демонстрирани различни иновативни модели индустриални, хуманоидни роботи, технологични машини и системи.

Следващото поколение в сектора

TLL Media отново беше партньор на инициативата, а през щанда на издателството, на който представихме специализирания портал за роботика Robotics-Bulgaria.com и Инженеринг ревю - списанието на българската индустрия, в двата дни на Robotics Strategy Forum 2022 преминаха посетители от всички възрасти.

За всеобща радост децата, учениците и студентите бяха много. И неслучайно, събитието протече именно под мотото "Raising the next generation", а от ПАРА многократно отбелязаха, че ангажирането на младежите със занимания в областта на роботиката и точните науки още от училищната скамейка, а дори и от по-рано, е ключова стъпка към положителното развитие на бранша в бъдеще.

По време на форума от Асоциацията представиха своята стратегия за интегриране на роботиката в сектора на образованието. Като основни проблеми към настоящия момент от ПАРА посочиха липсата на работещо дуално обучение във всички образователни етапи, нуждата от обучителни центрове, недостигът на кадри в заводите, ниското ниво на дигитални умения сред преподавателите, липсата на дългосрочна стратегия за развитие на индустрията в България и др.

Решенията, които предложиха от браншовата организация, са създаване на IT лаборатории в училищата и технически центрове с участие на държавата, общините и бизнеса, доставка на роботи за всички учебни заведения, финансиране на участия в международни състезания по роботика и др.

Инкубатор за таланти

Сред най-очакваните моменти в рамките на двудневния форум бяха презентациите на отборите от първия сезон на Para Robotics Incubator, който стартира в края на миналата година. От общо 11 проекта в сферите на роботиката, дроновете, интернет на нещата, машинното зрение и изкуствения интелект до финала на програмата достигнаха 9, а екипите, участвали в разработката им, демонстрираха постиженията си на живо пред експертното жури и онлайн аудиторията.

Сред иновациите, дело на младежи, студенти и ученици от различни учебни заведения и клубове по роботика в страната, бяха персоналният AI асистент изцяло на български език Едуин, интелигентният агроробот за борба с плевелите Robo-Weeder и роботизираната система за бране на реколта във вертикални ферми VegX.

Част от пилотните проекти на инкубатора бяха и захранваният от ВЕИ АUHydrobot, роботизираната протеза BioArm, автоматизираната AI платформа за оценка на риска по веригата на доставките на пазара на електронни компоненти Riskgraph, умното кошче за отпадъци Cleanbot и платформата за мониторинг на качеството на водата Innova One.

Три от отборите - Robo-Weeder, Riskgraph и Cleanbot, бяха отличени от журито като победители, а критериите, по които съдиите ги оценяваха, бяха прогресът в инкубатора, приложимостта на технологията и презентацията на живо.

     
Източник: TLL Media

Ключови думи: Robotics Strategy Forum   ПАРА   PARA   роботика   автоматизация   иновации   изкуствен интелект   София Тех Парк   PARA Robotics Incubator  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...