Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Китай задмина САЩ по плътност на роботизацията

15.12.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Мащабните инвестиции в сферата на индустриалната роботика в Китай във връзка с актуалния петгодишен план на местното правителство за развитие на сектора вече дават сериозни резултати. Това показва последното проучване на Международната федерация по роботика (IFR), което резюмира данните за глобалния пазар в рамките на 2021 г.

Броят на промишлените роботи в азиатската държава през изминалата година достига 332 единици на всеки 10 хил. работници, което нарежда Китай на пето място в света по плътност на роботизацията след Южна Корея (1000 единици), Сингапур (670), Япония (399) и Германия (397). Една от традиционно най-автоматизираните държави в света - САЩ, остава на девето място (след седмата си позиция през 2020 г.), като за първи път се класира по-назад от Китай.

Значително нарастват средните стойности на този ключов показател за Азия в цялост, където през 2021 г. индустриалните роботи наброяват 156 на 10 хил. човека. Това представлява ръст с над 18 на сто в сравнение с 2016 г. В глобален план пък плътността на роботизацията се е увеличила с повече от 50% за последните 6 години - до 141 единици на 10 хил. служители.

Какво говорят цифрите за роботизацията в Европа?

Германия очаквано е лидер сред европейските държави (с 397/10 000), а в челната десетка попадат още Швеция и Словения, които са съответно на шеста и десета позиция в статистиката на IFR. Следващите 11 места в списъка със страни, при които степента на автоматизацията е над средната в световен план, са запазени почти изцяло за представители на Стария континент (с изключение единствено на Канада, която се нарежда 17-а).

Сред тях са Швейцария, Дания, Нидерландия, Италия, Белгия и Люксембург, Австрия, Чехия, Испания, Франция и Финландия, при които плътността на роботизация варира от 240 до 161 робота на всеки 10 хил. работници. Подобни резултати са добър показател за нивото на производствена автоматизация в Европа, където средната плътност е нараснала с комбиниран годишен темп от 8 на сто през последните шест години - до 129/10 000.

В Северна и Южна Америка ръстът за същия период отново е в размер на 8%, а пиковата стойност през миналата година е 117 единици. Графиката за САЩ показва увеличение от 255 робота през 2020 г. до 274 през 2021 г.

Азия - "люлката" на глобалните лидери в роботиката

С 1000 робота на всеки 10 хил. работници през 2021 г. Република Корея отбелязва най-високия си резултат за всички времена. Основен двигател на повсеместната роботизация в страната, както и на южнокорейската икономика изобщо, са електронната индустрия и автомобилостроенето - два високотехнологични отрасъла, които изпитват все по-голям "глад" за промишлени роботи не само в Азия, но и в глобален план.

В Сингапур темповете на развитие в сферата на автоматизацията се запазват високи, като от 2016 г. досега плътността на роботизацията се е увеличавала средно с по 24% на годишна база. За Япония, която заема престижната трета позиция в класацията, този ръст е в размер на 6 на сто годишно за същия период.

"Китай безспорно е най-бързо развиващият се пазар на роботи в света. Страната има най-голям брой инсталации през миналата година, а от 2016 г. насам ежегодно регистрира най-многобройния оперативен запас от роботизирани системи в глобален мащаб", обобщават от IFR.

     
Източник: IFR

Ключови думи: IFR   роботика   индустриални роботи   промишлени роботи   Китай   плътност на роботизацията  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...