Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Две родни компании с дейност в сегментите роботи и дронове са отличени като Impact Stars в класация на Deloitte

12.01.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Две иновативни български фирми, които разработват роботи и дронове, са отличени в категорията "Impact Stars" на Deloitte за 2022 г. Тя е част от ежегодната класация за бързо развиващи се технологични бизнес организации в Централна Европа "Fast 50" на глобалната мрежа за професионални услуги.

 

В 23-ото издание на платформата се нареждат родните компании Nasekomo (производител на продукти от инсекти и собствени модели роботи и системи за автоматизация) и Дронамикс (производител и оператор на товарни дронове). Те са сред петдесетте частни или публични предприятия от региона, които най-успешно комбинират креативни продукти или услуги с позитивно влияние върху обществото, бизнеса, иновационната сфера, околната среда и многообразието.

 

Престижната селекция отчита постиженията на организации в следните сектори:

  • Софтуер – вкл. платформи с изкуствен интелект;
  • Хардуер – вкл. роботи, дронове и др.;
  • Финтех;
  • Технологии за опазване на околната среда;
  • Здравеопазване;
  • Медии и развлекателни индустрии;
  • Комуникации.

Какво е общото между роботите и устойчивите хранителни вериги?

 

Nasekomo е високотехнологична компания, чиято продукция включва протеинови брашна и масла от насекоми с приложение в храните за домашни любимци, фуражната и козметичната индустрия, почвени подобрители за биоземеделие и др. От края на 2021 г. функционира модерен демонстрационно-производствен център на дружеството край с. Лозен в близост до столицата.

 

Nasekomo разработва и иновативно оборудване за набиращото скорост през последните години у нас насекомопроизводство – роботи и автоматизирани системи за отглеждане на различни видове инсекти, както и платформа с изкуствен интелект в помощ на българските предприятия в бранша.

 

Дроновете - бъдещето на въздушните доставки

 

Основаната през 2014 г. от двама българи фирма Дронамикс днес е първата компания за товарни дронове с лиценз за операции на територията на Европа. От 2018 г. насам дружеството е стратегически партньор на Международната въздушно-транспортна асоциация (IATA).

 

Дронамикс си поставя за цел да изгради мащабна екосистема за въздушни доставки за нуждите на потребители и индустрии по цял свят. Високотехнологичното решение, което компанията предлага, е собствена серия товарни безпилотни апарати с отдалечено управление – "Black swan".

 

Дроновете с товароносимост до 350 кг позволяват бърз, икономичен и природосъобразен транспорт на пратки на разстояния до 2500 км, включително всякакви стоки в сегмента на електронната търговия, храни, лекарства, резервни части, хуманитарна помощ и др.

     
Източник: Deloitte; снимка: Dreamstime

Ключови думи: Deloitte   Nasekomo   Дронамикс   роботи   дронове  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...