Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Как ще се развива индустриалната роботика тази година – IFR обобщава прогнозите

17.02.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Международната федерация по роботика (IFR) публикува синтезиран анализ на прогнозите за 5-те водещи технологични тенденции в сферата на индустриалната роботика и автоматизация през 2023 г.

"В глобалното производство работят повече от 3,5 млн. промишлени робота, а стойността на инсталациите вече доближава 16 млрд. щатски долара. На фона на тези рекорди е видно, че роботите изпълняват все по-фундаментална роля в обезпечаването на непрекъснато менящите се потребности на предприятията по света.

 

Новите тенденции в роботиката привличат множество потребители както сред глобалните производители на оригинално оборудване, така и от сегмента на малкия и средния бизнес", коментира президентът на Федерацията Марина Бил.

 

Ето и кои са те:

  • Енергийна ефективност;
  • "Връщане" на изнесените производства;
  • Улеснено програмиране и управление на индустриалните роботи;
  • Изкуствен интелект и дигитална трансформация;
  • Възможности за "рециклиране" на излезлите от употреба системи.

Енергийна ефективност

 

Внедряването на роботи спомага по много начини за понижаване на енергийното потребление на фабриките. Роботизираните линии за асемблиране например имат много по-ниски изисквания за сезонно отопление или охлаждане в сравнение с традиционните поточни линии. В допълнение роботите работят с много по-висока скорост от човека, което подобрява производителността и т. нар. времева ефективност на заводите, поясняват от IFR.

 

Самите роботизирани системи консумират все по-малко енергия с всяко следващо поколение технологии в сегмента. Съвременните контролери преобразуват кинетичната енергия в електричество, което връщат обратно към мрежата. Последните модели роботи пък разполагат с множество сензори и интелигентни енергоспестяващи режими.

 

"Връщане" на изнесените производства

 

Стремежът към устойчивост в индустрията мотивира все повече компании да върнат изнесените си в далечни локации производства обратно в страната на техния произход. По-късите вериги на доставките доближават предприятията до техните местни клиенти и стабилизират локалната икономика. Инвестициите в роботизация позволяват ефективно и рентабилно обезпечаване на търсенето и допълнително оптимизиране на оперативните разходи в дългосрочен план.

 

Тази тенденция се наблюдава не само в автомобилната индустрия и по-специално в сферата на електромобилността, но и в сегмента на електрониката, подчертават от IFR. Европейските и американски производства на полупроводникови чипове, изнесени в миналото към различни дестинации с по-изгодни икономически условия, също постепенно се изтеглят обратно в близост до централите, сочат статистиките.

 

 

Индустриалните роботи са все по-лесни за използване

 

Новото поколение конвенционални и колаборативни роботи за промишлени приложения стават все по-лесни за настройване и управление. С цел занижаване на бариерите през автоматизацията производителите все по-често залагат на технологии за "low-code" и "no-code" програмиране – с по-малко или изобщо без писане на код, отчитат от IFR.

 

Така всеки оператор през предварителен опит и специална квалификация би могъл лесно и бързо да генерира работни програми чрез селекция на предефинирани функционални блокове. На фокус са софтуерните платформи с опростени интерфейси, интуитивна навигация из менютата и удобни съветници, които превеждат потребителя през отделните стъпки на процеса.

 

Изкуственият интелект и дигиталната трансформация

 

Интелигентните роботи от фабриките на бъдещето вече са реалност и все по-радикално трансформират съвременното производство в ролята си на интегрални елементи от свързана дигитална екосистема.

 

С помощта на иновативни технологии, като облачните изчисления, анализа на големи информационни масиви или 5G комуникациите, разработчиците и интеграторите на роботи непрекъснато създават нови приложения и оптимизират съществуващите. Изкуственият интелект (AI) и машинното самообучение се превръщат в стандарт за оптимизиране на системи и процеси, включващи прогнозна поддръжка и машинно зрение, отбелязват от IFR.

 

AI базираните платформи са на път тотално да революционизират модерната роботика, носейки множество ползи за производствените и логистичните предприятия. С тяхна помощ както мобилните, така и стационарните роботи успяват много по-ефективно да управляват изменчивостта и непредсказуемостта на работната среда, както офлайн, така и в реално време – дори при милиони различни продукти и обекти, с които е необходимо да манипулират.

 

Втори живот за промишлените системи

 

Един средностатистически индустриален робот има сервизен цикъл до около трийсет години. С помощта на различни иновативни технологии и устройства остарялото оборудване може да бъде осъвременено и да получи шанс за "втори живот". Все повече глобални компании в бранша изграждат специализирани центрове за ремонт, реинженеринг и модернизация на повредени, амортизирани или излезли от употреба роботи.

 

Тези усилия са част от набиращата популярност стратегия "Prepare-to-Repair" в бранша, която обвързва модерната роботика с кръговата икономика и създава възможности за ресурсно ефективно оползотворяване на максимума в потенциала на роботизираните системи. От IFR очакват тази тенденция също да окаже значително влияние върху развитието на сегмента през настоящата година.

     
Източник: IFR

Ключови думи: IFR   роботика   тенденции   енергийна ефективност   изкуствен интелект   машинно самообучение   дигитализация  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...