Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Как се развива глобалният пазар на заваръчни роботи?

07.04.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Глобалният пазар на системи за роботизирано заваряване се очаква да надхвърли 6,77 млрд. щатски долара до 2029 г., прогнозира актуален доклад на Meticulous Research. Според маркетинговата агенция сегментът ще се увеличава плавно, но устойчиво до края на периода, като регистрира комбиниран годишен темп на растеж (CAGR) от 6,2%.

 

Сред основните двигатели на ръста са нарастващото възприемане и прилагане на принципите на Industry 4.0 в производствата по света, както и все по-масовото внедряване на заваръчни роботи в автомобилостроенето, обобщават анализаторите.

 

Възможности и предизвикателства

 

  • Множеството правителствени инициативи в подкрепа на дигиталната трансформация на индустрията в редица региони на света създават нови възможности за роботизиране на заваръчните операции както в големите, така и в малките и средни предприятия, допълват експертите.

 

  • Навлизането на технологиите за лазерно и плазмено заваряване в сегмента също е сред очакваните благоприятни тенденции, с потенциал да генерират допълнителен ръст в сегмента. Основно предизвикателство пред бранша остава недостигът на квалифицирани оператори на заваръчни роботи

 

  • Сравнително високата първоначална инвестиция, необходима за закупуването на роботизирано заваръчно оборудване, също е сред основните фактори, които все още ограничават по-експанзивното разширяване на глобалния пазар, подчертава проучването.

 

 

Революцията на заваръчните роботи в заводите

 

Пазарната прогноза обхваща различни подсегменти на глобалния пазар на продукти, системи и технологии за роботизирано заваряване, включително заваръчни роботи, крайни изпълнителни устройства (EOAT), контролери и софтуер. Роботите от своя страна се подразделят на шарнирни, картезиански, цилиндрични, SCARA, колаборативни, делта и др. В EOAT категорията попадат заваръчни горелки, системи за машинно зрение, сензори, подаващи системи, контролери на плазмения поток и други устройства.

 

През изминалата година най-голям дял от пазара очаквано имат заваръчните роботи, което се дължи на все по-широкото им използване в редица отрасли, включително автомобилния, нефтено-газовия, производствения сектор и отбраната, смятат специалистите.

 

"Заваръчните роботи предлагат изключителна гъвкавост по отношение на възможните конфигурации, като в допълнение позволяват на потребителите прецизно да регулират скоростта, прецизността, дължината на хода и размерите на заваръчния шев. В този контекст се очаква подсегментът да регистрира и най-висок комбиниран годишен темп на растеж до края на прогнозния период", информират пазарните анализатори.

 

Водещите технологии

 

Въз основа на типа на заваръчния процес глобалният пазар на решения в сегмента включва системи за съпротивително точково, електродъгово, лазерно, плазмено, ултразвуково заваряване и др. През 2022 г. оборудването за електродъгови операции е водещо по продажби и приложения, а като основни фактори за това маркетолозите посочват високата точност на процеса и на съвременните системи на пазара, както и възможностите им да понижат значително разходите за труд в предприятията.

 

"Предимства на роботите за електродъгово заваряване са, че заемат малко пространство в цеха и предлагат удобство и изключително широк кръг от приложения в комбинация с минимални изисквания за поддръжка. До 2029 г. обаче се очаква друг подсегмент – този на съпротивителното точково заваряване, да навакса разликата и да заеме лидерска позиция по CAGR показателя", гласи още проучването.

 

Кои са основните клиентски индустрии?

 

На база клиентска индустрия глобалният пазар на заваръчни технологии обхваща: автомобилостроене и транспорт, нефтен и газов сектор, производство на електроапаратура, строителство, авиокосмически отрасъл, минно дело, корабостроене, тежко машиностроене, отбрана и др.

 

Миналата година водещите приложения на системи за роботизирано заваряване са в автомобилната промишленост и транспорта благодарение на високата разходна и ресурсна ефективност, скорост, безопасност и прецизност, която осигуряват като алтернатива на конвенционалното заваряване в тези отрасли, посочват от Meticulous Research.

 

 

Сред ползите, които заваръчните роботи и системи предлагат на производителите в тези браншове според данните на агенцията, са възможности за ускоряване на технологичните процеси, оптимизиране на разходите, повишаване на качеството и подобряване на условията на труд и безопасност за служителите. Пазарните анализатори очакват тази тенденция да се запази, а автомобилостроенето и транспортът да останат водещи клиентски индустрии и до 2029 г.

 

Що се отнася до товароносимостта, проучването разделя пазара на системи с полезен товар:

  • до 25 кг;
  • от 25 до 100 кг;
  • над 100 кг.

Най-малкият подсегмент е водещ през изминалата година поради високата гъвкавост на роботите в този клас и възможностите им да покриват голям набор от задачи и приложения в автомобилната индустрия, транспорта, металообработката, машиностроенето и строителния бранш. През следващите 6 години обаче това е на път да се промени, поясняват експертите, като прогнозират най-голям ръст в продажбите да отбележат системите с товароносимост от 25 до 100 кг.

     
Източник: Meticulous Research; снимки: Dreamstime

Ключови думи: Заваръчни роботи   роботизирано заваряване   заваръчни горелки   лазерно заваряване   плазмено заваряване  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...