Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Обявиха спечелилите финансиране пилотни внедрявания в индустрията на разработения по проекта VOJEXT кобот

04.05.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

В рамките на втора работна среща на партньорите по проекта за когнитивна роботика VOJEXT, която се проведе на 26 и 27 април т. г. в испанската столица Мадрид, бяха оповестени и презентирани компаниите, които печелят финансиране в размер на до 80 хил. евро и менторска подкрепа за реализацията на иновативните си индустриални решения.

Кандидатите трябваше да предложат концепции за нови или разширени приложения на разработения в рамките на проекта мобилен роботизиран манипулатор, управляван от кибер-физична система и подходящ за колаборативен режим на работа. Решенията бяха създадени в отговор на шестте заложени от организаторите на първата отворена покана технологични предизвикателства.

 

По време на срещата бяха демонстрирани пилотните приложения на промишления кобот в 5 ключови сектора – производство на пластмаси, електроника, автомобилостроене, строителство и занаятчийство, чиято основна цел бе да мотивира европейския бизнес да внедрява все повече роботизирани иновации в производствените си дейности.

 

Пилотните внедрявания

 

  • Първото представено приложение, разработено от турското предприятие Мercedes Benz Turk и немската компания DLR, е за умно автомобилно производство. В него роботът спомага за по-ефективната обработка на термостатичните автомобилни компоненти, произвеждани при високи температури, за редуцирането на пластмасовия отпадък от технологичните процеси и за намаляване на потреблението на енергия.

 

  • В пилотния проект за сектора на строителството, демонстриран от испанската фирма Acciona, коботът се използва при обработката и боядисването на стени, извършвано допреди само на ръка. Сред предимствата на роботизираното приложение е, че с него се пестят време и ресурси и по-лесно се преодолява дефицитът на квалифицирани кадри.

 

  • В електронното производство иновативния колаборативен робот би могъл да бъде интегриран в системи за успоредно производство и монтаж на електроника и чупливи компоненти, подобно на решението, разработено от OSAI, Италия. Такова приложение може да допринесе за икономии на време, ресурси и енергия и ефективна изработка на по-качествени изделия с по-малък обем генерирани отпадъци.

 

  • Унгарската компания PEMU представи проект за внедряване на кобота в линия за обработка на вискоеластични полиуретанови възглавници с цел повишаване на прецизността и производителността, елиминиране на човешките грешки и пестене на енергия, ресурси и ценно време.

 

  • Решение за занаятчийския сектор предложиха от италианското предприятие OKN. Технологията е насочена към оптимизация на производството на плочки с фокус върху редуциране на умората на работниците и подобряване на тяхната конкурентоспособност на пазара, отново чрез икономии на време и ресурси.

Повече за проекта

 

Проектът VOJEXT (Value Of Joint EXperimentation in digital Technologies for manufacturing and construction), който се изпълнява по линия на програма Хоризонт 2020, обединява 19 партньорски организации от 11 държави: България, Германия, Ирландия, Испания, Италия, Нидерландия, Обединеното кралство, Полша, Турция, Унгария, Франция. Българската търговско-промишлена палата е сред партньорите на инициативата, а водещ координатор е Техническият Университет в Мадрид.

 

Проектът цели чрез популяризиране на разработения кобот и стимулиране на внедряванията му в предприятията на Стария континент да постигне значително повишаване на качеството на продукцията, производителността и конкурентните позиции на европейския бизнес, да допринесе за спестяване на време, ресурси, енергия и труд и да редуцира драстично обема на отпадъците и въглеродните емисии от производствата.

     
Източник: БТПП

Ключови думи: VOJEXT   БТПП   кобот   колаборативен робот   индустриален робот   мобилен робот   манипулатор   Хоризонт  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...