Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Бум на роботите в Индия – страната влиза в челната десетка по годишен брой на новите инсталации

12.05.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Изненадващо за пазарните анализатори или не съвсем е новото попълнение в глобалната класация на десетте страни с най-голям брой новоинсталирани индустриални роботи?

 

Според статистиките на Международната федерация по роботика (IFR) през 2021 г. в промишленото производство в Индия са внедрени 4945 нови робота, което представлява увеличение с над 54% в сравнение с предходната година. Това нарежда държавата, която е на път официално да стане най-населената в света, на последната позиция в челната десетка, наред с традиционно развити в сегмента нации като Япония, САЩ, Южна Корея, Германия и новия лидер Китай. Данните са публикувани в официалния ежегоден доклад на IFR "World Robotics" 2022.

 

 

Броят на роботите в индийските фабрики бележи нов рекорд за всички времена

 

"Към момента Индия е една от най-бързо растящите икономики в света. За петгодишния период от 2016 до 2021 г. общият брой на работещите в местните производства индустриални роботи е нараснал повече от два пъти, достигайки 33 220 единици. Това демонстрира среден годишен ръст от над 16 на сто", обобщава президентът на Федерацията Марина Бил.

 

През последните десет години (от 2011 до 2021 г.) тази цифра е нараснала близо петкратно, показва още докладът на IFR. По показател обем на продукцията днес Индия е петата по големина икономика в глобален мащаб. По информация на Световната банка добавената стойност на производството на страната през 2021 г. е била над 443 млрд. щатски долара, което е увеличение с 21,6% спрямо 2020 г.

 

 

Автомобилната индустрия остава водещ клиентски отрасъл за сегмента на роботиката в Индия с дял от почти една трета (31%) през 2021 г. Новите инсталации в този отрасъл са били над два пъти повече (1547 единици) в сравнение с предходната година, а това представлява впечатляващ ръст от 108 на сто. Други водещи по ръст на роботизацията сектори са металообработката, каучуковата и полимерната промишленост (+27%), електрониката и производството на електроуреди (+98%).

 

Потенциал за динамично развитие

 

В дългосрочен план пазарните анализатори прогнозират значителен потенциал за бъдещо развитие на индустриалната роботика в Индия, като правят оценките си на база на сравнителен анализ с Китай. Плътността на роботизацията в индийските фабрики през 2021 г. е 148 робота на всеки 10 000 работника. В Китай този показател е скочил от 131 единици през 2010 г. до цели 772 през 2021 г. Подобен сценарий на растеж предвиждат маркетолозите и за индийската промишленост в идните години.

 

Местното правителство подкрепя и стимулира ръста на индустрията като един от водещите фактори за генериране на брутния вътрешен продукт на страната. Понастоящем той е в размер на около 3 трилиона щатски долара и нарежда Индия на пето място в света по този показател след Германия, Япония, Китай и САЩ и в непосредствена близост в класацията до Великобритания и Франция, сочат данните на Международния валутен фонд.

 

 

Какви са прогнозите в дългосрочен план?

 

"В резултат от скорошните кризи с веригите на доставките много компании преосмислят стратегиите си за позициониране на производствени мощности в Югоизточна Азия. Индия е традиционна дестинация за т. нар. "nearshoring" – разполагане на производствени звена в близост до страната на произход. Местното правителство към момента се опитва да наложи страната като предпочитан избор и във все по-популярната напоследък тенденция за "friendshoring" или партньорство между държави, който споделят общи ценности и интереси", пояснява Марина Бил.

 

Производственият сектор в Индия се очаква да извлече значителни ползи и от множеството правителствени инициативи за подсилване на конкурентоспособността на икономиката и превръщането на страната във все по-атрактивна инвестиционна дестинация. Към момента е в ход схема за финансови стимули на производството (т. нар. Production Linked Incentive, PLI), която е заложено да се изпълнява до 2025 г.

 

По линия на инициативата се субсидират компании, които генерират производствен капацитет за страната, при навлизането и развитието им в клиентски за сектора на промишлената роботика индустрии, включително в:

  • Автомобилостроенето;
  • Металообработката;
  • Фармацевтичния сектор;
  • Хранително-вкусовия отрасъл и др.

Изграждането на нови производствени мощности в страната е ключов етап от по-генералния план за развитие на образователната система и създаването на нови кариерни възможности за населението, което вече е над 1,4 млрд. души и към настоящия момент за първи път в историята на света надминава Китай.

 

Прогнозите сочат, че към 2027 г. броят на хората в трудоспособна възраст в Индия официално ще бъде най-големият на планетата. Освен най-многобройна, работната сила там е и най-млада, което дава огромен тласък на иновациите и икономическия растеж в държавата, обобщават от IFR.

     
Източник: IFR; снимки: IFR, Dreamstime

Ключови думи: IFR   роботика   Индия   роботизация   плътност на роботизацията   индустриални роботи   промишлени роботи  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...