Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Перспективите пред безпилотната авиация ще разгледа международният форум в рамките на Inter Drone Expo

02.06.2023   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

На 16 юни, като част от съпътстващата програма на тазгодишното второ издание на специализираното изложение за безпилотни летателни технологии за ключови професионални потребители и производители Inter Drone Expo, ще се проведе специализирания международен форум "Безпилотна авиация", съобщиха организаторите на събитието от Интер Експо Център (ИЕЦ).

 

Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ) е официален партньор на конференцията и ще се представи със свой щанд по време на проявата, която ще събере на едно място български и международни експерти от множество области на индустрията, технологиите и икономиката.

 

"Дроновете и безпилотните системи навлизат светкавично както в ежедневието, така и в редица икономически сектори. Отговаряйки на бързоразвиващите се технологии, като част от изложение Inter Drone Expo 2023, ще се проведе форумът "Безпилотна авиация", който е важен за популяризирането на безпилотната авиация и изграждането на устойчива бизнес среда в сектора", коментират организаторите и добавят, че тазгодишното второ издание на конференцията е естествено продължение на миналогодишното.

 

Широк кръг от теми на дискусия

 

Програмата на събитието ще включва осем тематични панела, които ще насочат вниманието към перспективите и приложенията на дроновете и безпилотните летателни машини в спедицията, логистиката, земеделието, отбраната, пожарната безопасност, охраната и др.

 

С панелните презентации ще се включат специалисти в различни сфери, които ще поставят акцент върху законодателната рамка, образователните програми и възможностите за квалификация в този специфичен сегмент. Ще бъде обсъдена и програмата за създаване на система за безпилотна авиация в Република България.

 

Образованието, науката и отбраната в синергия

 

"Поставянето на стабилни основи е от съществено значение. Затова и темата на първи панел е "Образование и квалификация на специалисти за безпилотна авиация". Модератор е проф. Димо Зафиров, член на Института за космически изследвания и технологии към Българската академия на науките (БАН). В панела се включват зам.-министри на МОН и МТС и д-р Георги Георгиев, преподавател в Техническия университет в Мюнхен. Експертизата си ще представи Кристиян Ханке от College of Aviation", разкриват от ИЕЦ.

 

Вторият панел ще бъде посветен на Националната програма "Сигурност и отбрана", а сред участниците ще бъдат представители на Министерството на отбраната, Института по отбрана, Военна академия "Г. С. Раковски", Университета за национално и световно стопанство (УНСС), Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" (ВВМУ), БАН и др.

 

Дроновете в прецизното земеделие

 

"Дроновете имат все по-ключово място в земеделието. Затова не е изненадващо, че целият трети панел ще бъде посветен на безпилотните летателни системи за прецизно земеделие", разказват още организаторите.

 

Модератор на дискусията ще бъде доц. Георги Комитов от Аграрния университет в гр. Пловдив, а сред експертите, които ще вземат участие, са заместник-министър на земеделието, председателят на Общински съвет – Раковски Рангел Матански, както и представители на компаниите HRP Europe Kft. и Eurocopter.

 

 

Фокус върху законодателството, специфичните операции и технологичните проекти

 

Следващата секция от програмата ще постави фокус върху законодателството в сферата на безпилотната авиация в Европейския съюз и България, а по темата ще се включат представители на Министерство на транспорта и съобщенията (МТС), Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация", Ръководство въздушно движение (РВД), Военно ръководство на въздушното движение ВРВД, както и координатори от U-space.

 

"Панел 5 ще разгърне темата за изпълнението на специфични операции с дронове, с участници от Mana, SESAR, HEMS, ГВА, РВД, Дронамикс и др.

Международните и национални проекти за безпилотна авиация ще бъдат представени в панел 6 от зам.-министрите на МИР, МИИ, БКК, компании, сред които Deloitte Bulgaria, Fraport Bulgaria и представители от община Сливен и БАН.

 

В следващия панел ще се обсъди и програмата за създаване на система "Безпилотна авиация в Р. България". Форумът ще завърши с гледната точка на Министерство на вътрешните работи, с участници от Академия на МВР, Гранична полиция, КАТ", информират от ИЕЦ.

 

Inter Drone Expo 2023 ще се проведе от 15 до 17 юни, а сред атракциите в програмата на събитието ще бъде и опитът за нов световен рекорд, който летецът Николай Калайджиев ще направи на 18 юни на летище Лесново.

     
Източник: ИЕЦ; снимки: Dreamstime

Ключови думи: Inter Done Expo   дронове   безпилотни летателни машини   безпилотни летателни системи   безпилотна авиация   U-space  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...