Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Какво е Internet of Robotic Things и как се развива глобалният пазар на технологични решения в сегмента?

09.06.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

След налагането на Internet of Things (IoT) и промишлената версия на концепцията IIoT като водещи стандарт за разработка и управление на свързани и интелигентни индустриални системи в дигиталните фабрики, логично възниква и "разклонение" на тази технологична област, специализирано за приложения в сферата на роботиката.

 

Т. нар. Internet of Robotic Things (IoRT) решения позволяват интеграцията на разнообразни типове оборудване, устройства, сензори и софтуер в единни платформи, които позволяват на роботите и машините да комуникират помежду си, с операторите и системите за управление и да вземат автономни решения.

 

Преодоляване на глобалните предизвикателства пред индустрията

 

Напредъкът в сегмента прави роботизацията все по-достъпна (в технологичен и финансов аспект) за нарастващ брой предприятия по света, включително за такива от малкия и среден бизнес. С това IoRT технологиите значително спомагат за преодоляване на бариерите пред автоматизацията в глобалната индустрия.

 

Ръстът при инвестициите в роботика от страна на държавния и частния сектор в редица държави в Европа и по света през последните години в контекста на повсеместния глад за кадри и стремежа за преодоляване на негативните икономически и социални ефекти във връзка с пандемията води до стабилно нарастване на глобалния пазар на IoRT решения.

 

Потенциалните ползи за бизнеса са много – повишена ефективност и производителност, подобрена безопасност, както и многократно по-ниски разходи за труд.

 

 

Десеткратен ръст за десетилетие?

 

В едно от последно публикуваните си пазарни проучвания маркетинговата агенция Future Market Insights (FMI) поставя фокус именно върху тенденциите в развитието на световния пазар на Internet of Robotic Things технологии.

 

  • По данни на анализаторите IoRT секторът понастоящем изживява фаза на хиперръст, а прогнозите са до 2032 г. глобалният пазар в сегмента да надхвърли 210 млрд. щатски долара. Това би било около десеткратно увеличение в сравнение с 2022 г., когато стойността му се оценява на 21,4 млрд. долара, ако очакваните темпове на комбиниран годишен растеж от над 25% се потвърдят.

 

  • Водещ двигател на този експоненциален бум в свързаните роботизирани решения е повсеместното възприемане на все по-достъпните и лесни за използване IoT базирани сензори и устройства в ролята им на основни градивни единици на интелигентните системи във всички възможни сектори на модерната индустрия, обясняват маркетолозите.

 

  • Друг ключов фактор, тласкащ напред IoRT пазара, е внедряването на облачните изчисления, технологии и услуги във все повече промишлени приложения.

Облачно базираните платформи позволяват съхранение, обработка и анализ на огромните обеми от данни, генерирани от сензорите и устройствата в роботизираните системи, както и отдалечен мониторинг и управление в реално време на различни производствени единици с възможности за оптимизиране на ефективността им и минимизиране на нежеланите престои.

 

Дръжте се! Идват коботите…

 

Колаборативните роботи, създадени да работят рамо до рамо с човека в съвременната индустрия, са целенасочено оборудвани с множество по тип и брой усъвършенствани сензори с разнообразна функционалност. Тези устройства не само обезпечават работата на критичните системи за сигурност и безопасност на коботите, но им помагат същевременно да бъдат незаменими асистенти на операторите благодарение на високата си производителност, прецизност и ефективност.

 

Така, с очаквания ръст на колаборативната роботика в множество индустриални сектори през идното десетилетие, анализаторите от FMI прогнозират и паралелно по динамика увеличение на глобалния пазар на IoRT технологии.

 

Роботите и интелигентното производство

 

Сред водещите фактори за пазарен ръст в сегмента са и нарастващите приложения на цялостните решения за интелигентно производство, базирани на роботи, IoT и изкуствен интелект, които позволяват изграждането на високоавтоматизирани и гъвкави технологични системи и линии.

 

Не е за подценяване и ролята на автономните мобилни роботи за раздвижването на IoRT пазара, подчертават от Future Market Insights. Проектирани да работят в динамични среди без необходимост от човешка намеса, тези системи намират все по-широко приложение в складовата дейност и логистиката, а с тях биват внедрявани и все повече IoRT решения, отчитат експертите.

 

     
Източник: Future Market Insights

Ключови думи: Future Market Insights   IoT   IIoT   IoRT   Internet of Things   Internet of Robotic Things   индустриални роботи   роботика   роботизация  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...