Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Глобалният пазар на компоненти за индустриални роботи вероятно ще нахвърли 18 млрд. долара до 2027 г.

14.07.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Приходите от продажби на ключови компоненти за индустриални роботи в световен мащаб са достигнали 10,5 млрд. щатски долара през 2021 г., сочи актуален доклад на маркетинговата агенция Interact Analysis. Според прогнозите на фирмата глобалният пазар в сегмента ще надхвърли 18 млрд. долара в следващите 4 години, нараствайки с комбиниран годишен темп на растеж от 9,7%.

 

  • През миналата година сред най-търсените продукти в този клас са били частите за задвижващи механизми, които са съставлявали дял от 42 на сто от общите приходи или 5,1 млрд. долара;
  • Водещи продуктови групи в категорията са били моторите, задвижванията и прецизните редуктори;
  • Очакваният от маркетолозите ръст в този подсегмент е 7,7% на годишна база за периода от 2022 до 2027 г.

В категорията ключови или основни части за индустриални роботи от агенцията поставят мотори, задвижвания, прецизни предавателни механизми, контролери, обучителни терминали, сензори, крайни изпълнителни устройства и хардуерни компоненти за системи за машинно зрение.
 

 

Пазарната битка между Япония и Китай

 

Най-голям дял от световния пазар на компоненти за промишлени роботи и манипулатори понастоящем се пада на крайните изпълнителни устройства, основно поради факта, че един и същи робот може да бъде оборудван с различни инструменти, хващачи и периферия, за да изпълнява различни задачи. От Interact Analysis очакват подсегментите на сензорите и продуктите за машинно зрение обаче да нарастват с най-динамични темпове от 2022 до 2027 г.

 

Най-големият пазар за компоненти за промишлени роботизирани системи към момента е Япония, но анализаторите прогнозират, че в следващите 4 години Китай ще я изравни. "Производствените обеми в сектора на индустриалната роботика в Китай в момента надвишават тези в Япония. Въпреки това средните продажни цени на китайските продукти са много по-ниски от тези на японските поради ожесточената конкуренция между местните доставчици. Това дава сравнителен превес на японския пазар", поясняват от маркетинговата агенция.

 

Географско и технологично сегментиране

 

Регионът на Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA) е трети по големина, следван от двете Америки, които обаче демонстрират висок потенциал за ръст в следващите години в резултат на нарастващото по обем производство на коботи, както и на все по-големия брой доставчици със собствени производства в Северна Америка.

 

Що се отнася до типовете роботи и различните товароносимости, обхванати от проучването на Interact Analysis, до 2027 г. се очаква най-продавани да са компонентите за модели с полезен товар от 10 до 80 кг и от 80 до 300 кг. При колаборативните и SCARA роботите приходите от ключови компоненти са с прогноза да регистрират най-високи нива при системите с товароносимост от 5 до 10 кг до края на периода, въпреки, че с най-бързи темпове вероятно ще се увеличава подсегментът на компонентите за модели с полезен товар над 20 кг.

 

Тенденции и перспективи

 

"Нарастващото търсене на индустриални роботи в глобалната индустрия оказва пряко влияние върху продажбите на ключови компоненти за тях. В допълнение, много доставчици за пазара в Северна Америка позиционират местни производства там, което стимулира растежа в региона. На база силните резултати от 2021 г. изменихме прогнозите си за 2027 г., като сега очакваме много по-голям ръст в глобален план дотогава", обобщават от Interact Analysis.

 

По отношение на екосистемата на доставчиците, от маркетинговата агенция подчертават, че голяма част от водещите компании, разработчици на технологии за управление на движението, вече разполагат със собствени производствени мощности за мотори и задвижвания за индустриални роботи. Много дистрибутори, които към момента не произвеждат сами необходимите компоненти, също планират да инвестират в разкриване на вътрешни производства. Това, според маркетолозите, вещае коренно пренареждане на глобалния пазар в следващите години.

 

     
Източник: Interact Analysis

Ключови думи: Interact Analysis   индустриални роботи   компоненти   колаборативни роботи   коботи   мотори   задвижвания   сензори   контролери   машинно зрение  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...