Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Роботът за почистване на соларни панели на RoboClub.bg е големият победител във втория сезон на PARA Robotics Incubator

В края на тазгодишното издание на организирания от Професионалната асоциация по роботика, автоматизация и иновации (PARAi) Robotics Strategy Forum, който се проведе в изцяло присъствен формат на 19 септември в зала "Джон Атанасов" на София Тех Парк и на който специализираният портал за индустриална роботика бе партньор и участник, станаха ясни и победителите във втория сезон на PARA Robotics Incubator.

 

С най-креативна според менторите и съдиите в акселератора разработка и с най-убедително представяне на живо пред журито и публиката по време на форума голямата награда от 5000 лв. и възможност за участие в практически ориентирана обучителна програма към Founder Institute Sofia грабнаха младежите от Студентски клуб по роботика към Технически университет – София (RoboClub.bg) с впечатляващия си проект Solar Reviver.

 

Кои са талантите зад Solar Reviver?

 

Младите инженери Алекс Новков (студент във факултета по автоматика, трети курс), Александър Колчев (студент във факултета по електронна техника и технологии, трети курс), Александър Хаджидимитров (студент във факултета по автоматика, втори курс) и Теодора Савчева (студент във факултета по индустриални технологии, втори курс) работят по иновацията през последните няколко месеца под менторството на председателя на Клуба по роботика Денис Исметов.

 

Проектът представлява автономен робот за почистване на соларни панели от натрупаните върху повърхността замърсители, а с внедряването му креативните младежи целят да повишат ефективността на фотоволтаичните инсталации и да повишат капацитета им за производство на електроенергия.

 

Но успехите на Solar Reviver и създателите му не се изчерпват само с триумфа на Robotics Strategy Forum vol. 2. Иновативният прототип наскоро спечели и националното предизвикателство на Atamiq и GreenUP "Зелени инженери", където организаторите си поставиха за цел да открият и отличат най-добрите технологични разработки в областта на устойчивото развитие, които могат да изиграят водеща роля в решаването на някои от най-неотложните екологични проблеми на съвремието ни.

 

Подкрепа и признание от бизнеса

 

Студентите от RoboClub.bg под менторството на Денис Исметов и научно-методичния ръководител на клуба доц. Владимир Христов взеха участие в експо зоната на Robotics Strategy Forum 2023 с три щанда и три водещи свои разработки, сред които освен автономният робот за почистване на слънчеви панели бяха още "Smart Honey" – интелигентна концепция за мониторинг на пчелни кошери, както и иновативен проект за рециклиране и преработка на PET бутилки във филамент за 3D принтери.

 

 

Трите креативни идеи ще можете да видите на живо и съвсем отблизо (както и да чуете интересни подробности лично от авторите им и техните ментори за процеса по създаването, функциите и приложенията на проектите) на предстоящото дебютно издание на Industrial Tech Forum на 4 октомври в Интер Експо Център, организиран от TLL Media.

 

"Двата екипа представиха достойно RoboClub.bg и ТУ-София в инкубатора и на форума в София Тех Парк! Победител е Solar Reviver, а след него застава Smart Honey. Тези проекти вече са във фаза на валидация, така че успехът им по-нататък е гарантиран. Браво на колегите, тъй като направиха много през тези месеци и резултатът е видим", коментира Денис Исметов.

 

 

Успешен втори сезон на акселераторската програма

 

Smart Honey беше част от десетте селектирани от журито на инкубатора на PARAi проекти, които бяха развивани във втория сезон на обучително-менторската програма.

 

Сред останалите иновации бяха интерактивната ръкавица за виртуална, добавена реалност и/или взаимодействие между човек и машина AlMv2, модулната четирикрака роботизирана платформа "MECHKA"(Budget Dynamics), събиращият информация за земеделската продукция дрон с платформа с машинно обучение за обработка на данните Agroricadrone, както и дронът за автоматизирано отдалечено охраняване на земеделска земя SafeLand и др.

 

Членове на журито във второто издание на инициативата бяха представители на фондация "Америка за България", Schneider Electric България, FANUC България, София Тех Парк, Хъб за творчески технологии Resonator, Telerik Academy, AlfaStar Ventures, Сивико и направление "Дигитализация, иновации и икономическо развитие" към Столична община. Инициативата бе подкрепена и от Фесто Производство, РАИС, Infineon, МОС Роботикс, Founder Institute и др.

 

Поощрителна награда в размер на 2000 лв. на финала на инкубатора журито присъди на екипа от Видин, разработил автономната (автоматизирана) тенис количка за събиране на топките по терена АОВОО, оборудвана със сензори и машинно обучение.

 

     
Източник: TLL Media

Ключови думи: RoboClub.bg   Solar Reviver   Smart Honey   PARA Robotics Incubator   PARAi   Robotics Strategy Forum   роботика   инкубатор   акселератор  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...