Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ABB инвестира 280 млн. долара във високотехнологичен европейски хъб по роботика в Швеция

08.12.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

ABB предвижда мащабна инвестиция в размер на 280 милиона щатски долара в изграждането на високотехнологичен развоен и производствен център за индустриални роботи в шведския град Вестерос, съобщиха специално за Robotics-Bulgaria.com от бизнес направление "Роботика и дискретна автоматизация" на компанията.

 

След поредица от капиталовложения за разширяване на пазарното си присъствие в Китай и САЩ, глобалната корпорация обръща поглед към родната си Швеция с намерение да подсили с 50% капацитета си за проектиране и производство на иновативни продукти, предназначени за местните й клиенти на Стария континент. 

 

Еволюция на съществуващата база

 

От ABB планират да използват съществуващата фирмена технологична база в града, като я трансформират в ултрамодерен интегриран кампус с обща площ от над 65 хил. кв. м с пусков срок към края на 2026 г. Основен фокус в дейността на звеното ще бъде разработката на ново поколение колаборативни и индустриални роботи с изкуствен интелект, както и на широка гама дигитализирани решения за индустрията.

 

Заложено е строителните работи и дейностите по модернизацията на комплекса да започнат през 2024 г. Новият европейски център ще замести деветте отделни сгради, които компанията е изградила на площадката от 1974 г. насам и които към момента помещават различни бизнес звена, включително досегашната производствена база за промишлени роботи.

 

След въвеждането в експлоатация на новия щаб компанията ще е инвестирала общо 450 млн. долара в три ключови за глобалния й бизнес фабрики за роботи в периода от 2018 г. нататък, включително мегазавода в Шанхай, който обслужва азиатския пазар, и разположеното в Обърн Хилс (щата Мичиган) производство, което обезпечава поръчките от Северна и Южна Америка.

 

Новият център ще изпълнява множество функции

 

Освен като развойна база, бъдещият европейски хъб по роботика на компанията ще служи и като високоавтоматизирано производствено съоръжение. Комплексът ще помещава още офиси и различни обучителни и демонстрационни центрове за служители, клиенти, партньори, студенти и посетители.

 

Потребителите на решенията на ABB ще имат възможността да наблюдават в действие и сами да тестват на място всички нови концепции в портфолиото на дивизията за индустриална роботика. Централата ще бъде и основно работно място за местния екип на фирмата, който наброява около 1300 души.

 

 

Обновеният център ще разполага с флотилия от автономни мобилни роботи, които ще се използват като основно средство за транспортиране на материали, компоненти и продукти между складовите площи, станциите за асемблиране и останалите функционални звена.

 

Проектът е част от т. нар. "Local for local" стратегия на компанията, която цели да обслужва локалния пазар чрез максимално близко ситуирани до него мощности, като същевременно утвърждава лидерските позиции на ABB и на глобалния пазар.

 

"Инвестицията в нов кампус е мотивирана от ръста в клиентското търсене и прогнозния растеж на европейския пазар през следващите години. Обновеният технологичен център в Швеция ще подобри възможностите ни да обслужваме клиентите си именно в този непрекъснато развиващ се териториален сегмент с локално произведени продукти. Около 95% от роботите, които ABB продава в региона, се конструират именно тук", коментира главният изпълнителен директор на ABB Бьорн Розенгрен.

 

"Зеленото" значение на проекта

 

С изграждането на високотехнологичния кампус във Вестерос компанията цели допълнително да консолидира ролята на региона като европейски клъстер за автоматизация, който е в непосредствена близост до ключови локални клиенти, доставчици, академични институции и партньори.

 

Освен от уникални нови възможности за развитие на местната технологична екосистема, ABB ще може да се възползва и от значително по-кратки срокове за доставка и по-къси транспортни маршрути. Това ще допринесе за сериозно намаляване на въглеродния отпечатък от дейността на корпорацията.

 

ABB планира да прилага принципите за устойчиво развитие и при избора на строителни материали и технологии за бъдещото съоръжение, като предвижда и монтаж на покривни соларни панели, които да покриват част от енергийните потребности на сградите в модернизирания комплекс.

 

     
Източник: ABB

Ключови думи: ABB   АББ България   индустриални роботи   роботика   кампус   развоен център   мегафабрика  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...