Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Индустриалната роботизация по света продължава с пълна пара въпреки трудностите

05.01.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

И 2023 г. премина под знака на глобалните икономически и геополитически предизвикателства, подобно на предходната, а ефектите от тях породиха множество трудности и ограничения за бизнеса и индустрията. Компаниите по цялото земно кълбо все още се борят с множеството негативи от войната между Русия и Украйна, включително непосилните цени на енергията, високата инфлация, кризите във връзка с доставките и продължителния натиск върху оперативните парични потоци.

 

В тези тежки за световното производство времена обаче индустриалните роботи продължават да бележат точки за предприятията, а роботизацията изглежда тече с пълна сила, независимо от критичните трудности, отбелязват в свой доклад от ноември 2023 г. от Международната федерация по роботика (IFR).

 

Прогнозите и резултатите остават позитивни

 

През изминалата година експертите от IFR оповестиха детайлното си проучване за развитието на сектора в рамките на 2022 г., а изводите им сочат, че не само прогнозите, но и реалните резултати на бранша остават позитивни.

 

"Като една от фундаменталните технологии за автоматизация, индустриалната роботика отново демонстрира възможностите си да се представя изключително добре в трудни условия, дори и при най-песимистичните очаквания, както и да продължи устойчивата си траектория на растеж", коментират от Федерацията.

 

Експертите припомнят някои от най-ключовите резултати от изследванията си в доказателство на тези теза, а именно:

 

  • За периода от 2017 г. до 2022 г. е отчетен комбиниран годишен темп на растеж при единичните продажби на промишлени роботи от 7%.

Според IFR това е впечатляващо постижение, като се вземат предвид мащабът и въздействието на безпрецедентните кризи, настъпили през този период, включително пандемията от Covid-19 и глобалния недостиг на чипове.

 

"Това е свидетелство за уникалната и непрекъснато развиваща се способност на индустриалните роботи да се справят с динамично нарастващите изисквания на индустриите и бизнеса, да отговaрят на проблемите във връзка със сигурността на доставките, както и да осигурят условия за значим напредък в подобряването на производствената ефективност и повишаването на конкурентоспособността на предприятията", поясняват от международната организация.

 

 

Данните накратко

 

  • Годишният обем на продажбите на промишлени роботи нараства до впечатляващите 553 052 единици през 2022 г., с 5% повече от предходната;

 

  • Обзорът на публикуваните проучвания за последното десетилетие (от 2012 до 2022 г.) показва още по-изумителен резултат - среден годишен ръст на инсталационните единици с почти 400 000 от 2012 г. насам;

 

  • Запасът от работещи във фабриките по света роботи се увеличава до близо 4 милиона през 2022 г. (или с точност, до 3 903 633 единици) – с 12% повече в сравнение с 2021 г.;

 

  • Общата стойност на годишните инсталации на роботи нараства до 15,8 млрд. щатски долара през 2022 г. – с 4% повече от предходната.

 

Паралелен ръст в плътността на роботизация и обхвата на приложенията

 

От IFR изтъкват плътността на роботизацията като най-важна референтна статистика за развитието на сектора и за оценка на това дали темповете на автоматизация на глобалната индустрия са адекватни на икономическата и геополитическата обстановка.

 

През 2022 г. на всеки 10 000 служители във фабриките работят по 151 робота. "Данните дотук сочат, че това е забележително постижение и отново потвърждава тезата, че роботите са водеща технология за автоматизация, която покрива изискванията не само на традиционни задачи и повторяеми операции. Тя гъвкаво се вписва в иновативни производствени приложения в синергия с конвенционално управлявани процеси", отбелязват от Федерацията.

 

 

Основен принос за все по-масовото внедряване на роботи в промишлените предприятия по света продължават да имат трите водещи клиентски индустрии:

  • Автомобилостроене;
  • Електроника;
  • Металодобив и металообработка.

Значителен ръст в броя и обхвата на приложенията през последните години се регистрира и в производството на пластмасови изделия, химическия отрасъл и хранително-вкусовата промишленост, обобщават от IFR.

 

Смел поглед към бъдещето

 

"Гледайки напред към оставащия период до 2026 г., очакваме устойчив комбиниран годишен темп на растеж на глобалния пазар на индустриални роботи от 7 на сто. Така броят на годишните инсталации вероятно ще достигне 718 000 единици до края на периода. Прогнозите за подобен ръст са добра новина за цялата световна индустрия. Те са и реалистични, тъй като са базирани на отчетените дотук високи темпове на роботизация", убедени са експертите.

 

     
Източник: IFR; снимки: Dreamstime

Ключови думи: IFR   индустриални роботи   промишлени роботи   роботика   роботизация  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...