Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Някои от най-интересните иновации в сегмента на роботиката от CES 2024

Независимо дали подобряват безопасността ни, усъвършенстват точността при изпълнението на различни задачи, грижат се за природата или ни помагат в ежедневието, роботите се развиват с впечатляваща скорост в технологично отношение през последните години.

 

Ето защо водещото световно изложение за потребителска електроника и технически иновации CES в Лас Вегас ежегодно дава сцена на най-интелигентните, ефективни и автономни машини, трансформиращи различни сфери на живота ни, включително услугите и доставките, мобилността, производството, индустрията и много други.

 

С престижните награди CES Innovation Awards платформата откроява най-впечатляващите в инженерно отношение продукти в потребителския сегмент, както и тези с най-креативен дизайн. Нека се запознаем отблизо с някои от най-интересните решения, които бяха отличени в рамките на тазгодишното издание на технологичното шоу, което се проведе от 9 до 12 януари.

 

AIR-AMR обещава революция в строителния сектор

 

Автономният мобилен робот AIR-AMR на GOLE-Robotics е специално разработен да автоматизира транспорта на материали чрез технология от последно поколение.

 

Способен самостоятелно да навигира из строителни площадки, моделът пести разходи за човешки труд и много усилия и рискове на работниците, като ефективно пренася необходимите суровини.

 

Богатият му набор от функции и високоиздръжливият дизайн позволяват AIR-AMR да бъде широко използван за логистични цели и в други сектори и приложения.

 

AI "мозък" за роботите

 

На CES 2024 от DEEPX представиха специално разработен за роботи в секторите на индустрията, потребителския сегмент и мобилността чип с изкуствен интелект. DX-M1 разполага с базирани на дълбоки невронни мрежи алгоритми, позволяващи на роботизираните системи, в които е интегриран, да работят с усъвършенствана прецизност.

 

Сред предимствата на този AI "мозък" за роботи е ултраниската консумация на енергия, която гарантира удължен живот на батерията и елиминира рисковете от преждевременно изключване и прекратяване на работата. В допълнение чипът може безпроблемно да бъде интегриран във всяка embedded система.

 

Интелигентен робот се грижи за чистотата на водата

 

Големите количества зелени водорасли във водоемите не само влошават качеството на водата, но могат да доведат и до масово измиране на риби и други живи организми, както и да породят рискове от заболявания при хората. Ръчното почистване е трудоемко и в редица случаи опасно, а химическото има други негативни ефекти.

 

AI ECO ROBOT на ECOPEACE е автономна система за бързо и ефективно премахване на зелените водорасли от басейни, езера и др. Тя разполага и с функции за прогнозиране на проблеми във връзка с растежа в дадени зони преди реално да са възникнали.

 

M3 доставя всичко навсякъде, дори и по стълби

 

Иновативният колесен робот M3 може да достави всичко, навсякъде и по всяко време, твърдят създателите му от MOBINN.

 

Системата е способна да преодолява различни препятствия, включително стълби и неравности. Стабилността й се гарантира от специална концепция за поддържане на контейнера за стоки в хоризонтална позиция през цялото време.

 

Така дори течности, като кафе в чаша, могат да бъдат занесени до клиента без разливане. M3 използва LiDAR базирана система за картографиране, която позволява на робота да се придвижва безпроблемно на открито във всякакви условия, дори през нощта или в дъжд и сняг.

 

Роботите се заемат и с изхранването ни

 

Сред най-интересните технологии, които тазгодишното издание на CES 2024 отличи, са робот готвач, робот сервитьор и изцяло автономен ресторант.

 

I-Robo изпълнява функциите не само на роботизиран фритюрник, но и на изкусен робошеф, предназначен да автоматизира дейностите в заведения за хранене и домове.

 

Той може да подправя и приготвя различни ястия по персонализиран рецептурник, както и сам да се почиства след работа.

 

LG CLOi ServeBot, разработен от LG Electronics, е автономен робот за сервиране, който се откроява с усъвършенствани възможности за навигация и движения и висока прецизност при обработката на поръчки. Подходящ за поднасяне на храни и напитки, той е отлично решение за ресторантьорската индустрия.

 

Особен интерес за организаторите и посетителите на изложението предизвика и RoWok от SJW Robotics – напълно автоматизиран уличен ресторант.

 

Той готви на място след поръчка, издава готовите ястия и обработва плащанията без необходимост от нито един служител.

 

Роботизирани иновации с грижа за здравето

 

Голяма част от представените по време на технологичното шоу системи бяха носими роботи и роботизирани системи за рехабилитация, създадени да подобряват здравословното състояние на ползвателите си.

 

Сред тях се открои WIM на WIRobotics – носимо приспособление с AI "персонален треньор", което е по-компактно и леко от популярните продукти в сегмента. То е предназначено да осигурява сигурна и безопасна подкрепа и допълнителна помощ за кръста и долните крайници при физическа активност, спорт и упражнения.

 

Персонализируемият носим робот H-Flex се изявява в същия сегмент, като се фиксира на кръста и краката и подпомага ходенето и движението според специфичните нужди на потребителя.

 

За целта отново се грижи софтуерна платформа с периферен изкуствен интелект, която конфигурира устройството за режими на тренировка или рехабилитация. Моделът е подходящ както за използване при контузии и двигателни проблеми, така и от възрастни хора.

 

HUCA-Go на HUCASYSTEM пък е цялостна система за рехабилитация, която представлява свободностояща мобилна рамка с роботизирани приспособления, чрез които пациенти с мозъчни инциденти и други обездвижващи състояния могат да бъдат безопасно  рехабилитирани.

 

Децата и домашните любимци също са на фокус

 

Сред най-любопитните иновации на технологичното изложение в Лас Вегас бяха и робосистемите, разработени да помагат на родители и собственици на домашни любимци. С CES Innovation Award си тръгна революционната бебешка количка робот с изкуствен интелект Gluxkind Rosa, създадена от Gluxkind Technologies.

 

Презентирана като "бъдещето на родителството", робоколичката с олекотен дизайн и интелигентни функции може да се движи самостоятелно и да изпълнява различни задачи във връзка с отглеждането на бебето (например люлеене и бял шум за приспиване), както и да се грижи за безопасността му (чрез автоматично спиране и др.).

 

ORo пък е робот компаньон, разработен специално за домашни любимци. Той може да се грижи за тях, като им сипва вода и храна и им дава лекарства, както и да им прави компания при отсъствие на стопаните от дома.

 

В допълнение системата заснема и вълнуващи видеоистории, с които ангажира и разнообразява не само животните, но и техните собственици.

 

Тя позволява безпроблемна интеграция с различни умни джаджи, като интелигентни каишки, гласови асистенти, хъбове за домашна автоматизация и др.

 

И докато сме на темата за интелигентните преживявания у дома, можем да споменем и още един носител на награда за иновации от CES 2024 – персоналния робот топка Ballie на Samsung Electronics America.

 

Той може да следва собственика си из жилището, да прожектира различно съдържание, като видеа, изображения и музика, както и да управлява IoT устройства, осветителни системи, ОВК уреди и други услуги в дома. Мултимодалното интерактивно устройство е първият в света мобилен робопроектор и разполага с функции автоматично да идентифицира подходящи за търкаляне повърхности.

 

     
Източник: CES

Ключови думи: CES   CES Innovation Award   роботи   робот готвач   робот сервитьор   робот доставчик   строителна индустрия   носими роботи   иновации  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...