Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ЕК планира да публикува общоевропейска стратегия за интелигентна роботика в началото на 2025 г.

26.01.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Европейската комисия подготвя широкообхватен стратегически документ, който да подпомогне навлизането на базирани на изкуствен интелект роботизирани решения в ЕС. Това съобщават от Euronews, като цитират протокол от вътрешно заседание на експертна група на ЕК, до който са получили официален достъп.

 

Стратегията се очаква да бъде публикувана в началото на 2025 г. В подготовката й ЕК тясно ще си сътрудничи с 27-те държави членки в рамките на първата половина на настоящата година, а основната цел е да се гарантира, че Европа ще остане важен фактор в тази технологична област.

 

Планът ще адресира всички важни аспекти на разработката и внедряването на роботи с AI и ще бъде обвързан с други релевантни документи на ЕК, включително със Законодателния акт за изкуствения интелект (AI Act) и ръководството за прилагане на изкуствен интелект на работното място.

 

Предпоставките

 

Според цитираната от Euronews информация, стратегията ще гарантира отговорното и етично внедряване на интелигентни роботи, като ще акцентира върху рисковете във връзка с неприкосновеността на личния живот, киберсигурността, прозрачността и отчетността и ще набележи мерки за преодоляването им.

 

"Нарастващото търсене на роботи, предимно в сектори като здравеопазването, селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, логистиката и производството, създава предизвикателства по отношение на безопасността и адаптирането на работната сила", коментират от Euronews.

 

 

Координиран план за действие относно роботиката, публикуван от ЕК през 2021 г., насърчи държавите членки да създадат национални планове за развитие на роботиката. Протоколът от заседанието гласи, че към страните от ЕС предстои да бъде отправено искане да резюмират вътрешните си стратегии. На базата на подадените в резюметата данни ще се формира дневен ред за серия от консултации с държавите членки, които е предвидено да започнат още през февруари.

 

Съгласно цитираната информация страните ще бъдат поканени да инициират собствени инвестиционни предложения и да работят с органи по стандартизацията за разработката и въвеждането на общи стандарти в областта. Комисията планира още да основе "обсерватория по роботика", както и да разгледа подробно съществуващите пречки пред разработването и възприемането на роботизирани технологии.

 

Ръст в търсенето

 

През последното десетилетие секторът на индустриалната роботика в Европа се разви значително, а новоинсталираните през 2022 г. в рамките на ЕС промишлени роботи са близо 72 хил., според най-новия доклад на IFR.

 

Класацията на топ интеграторите води Германия, следвана от Италия, Франция, Испания и Полша. Заедно тези 5 държави са внедрили около 70% от всички нови единици, въведени в експлоатация в Европейския съюз през 2022 г. С това Европа се нарежда на второ място след Китай сред регионите на света, които най-активно се роботизират.

 

От Euronews отбелязват, че някои държави, като Германия например, са по-напреднали от други по отношение на националните си планове. Немското правителство наскоро обяви, че организира национална конференция за AI базирана роботика, която ще се проведе през юни, както и че планира да основе специализиран институт по роботика с фокус върху облачните и периферните изчисления.

 

Цялостен подход към високите технологии

 

Общоевропейската стратегия за интелигентна роботика, която предстои да бъде публикувана през 2025 г., идва в продължение на досегашните инициативи на ЕК, насочени към високите технологии, в т. ч. обновения Регламент относно машините и Законодателния акт за изкуствения интелект – първата по рода си регулаторна рамка, която има за цел да гарантира, че AI платформите са безопасни и че зачитат закона и основните права и ценности на ЕС.

 

В края на миналата година институциите на ЕС постигнаха предварително съгласие относно правилника за прилагане на изкуствения интелект. Някои технически детайли все още предстои да бъдат уточнени, като се очаква това да се случи съвсем скоро.

 

     
Източник: Euronews; снимки: Dreamstime

Ключови думи: EK   ЕС   интелигентна роботика   AI   изкуствен интелект   интелигентни роботи   стратегия  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...