Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Възможност за участие в едно от първите в света емпирични проучвания относно правата и задълженията на роботите и AI

16.02.2024   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Представителите на екосистемата на роботиката и изкуствения интелект в България, както и всички заинтересовани от развитието на тези технологии и морално-етичните им аспекти, могат да се включат в едно от първите в света емпирични изследвания относно нагласите на хората върху това дали роботите и AI платформите могат и трябва да имат права и задължения.

Възможността за участие на български експерти и любители в областта на роботиката и автоматизацията в изключително интересния и ключов за сектора проект споделя един от съавторите на проучването – проф. д-р Станислав Иванов, който е заместник-ректор по научноизследователската дейност на Висшето училище по мениджмънт (ВУМ) във Варна.

 

Проф. д-р Иванов е доктор по икономика, съучредител и председател на Изследователски институт Zangador, а също и създател и главен редактор на първото научно периодично издание в областта на робономиката (автоматизираната икономика) "ROBONOMICS: the Journal of the Automated Economy".

 

Как да се включите в изследването?

 

За да споделите своята гледна точка по някои фундаментални въпроси във връзка с евентуалните правомощия и отговорности на интелигентните роботи и системите с изкуствен интелект и по този начин да дадете своя принос към изследването, е необходимо единствено да попълните краткия въпросник тук.

 

Проучването е напълно анонимно, а участието в него е доброволно, подчертава проф. д-р Иванов. В разработването на анкетата и в проекта като цяло българският специалист си сътрудничи с проф. Дейвид Гънкъл от Университета на Северен Илинойс, САЩ. Учените избират България като първата страна в световен мащаб, в която да съберат данни.

 

Попълнилите въпросника получават възможност да изтеглят най-новата книга на американския професор относно правата на роботите със заглавие "Person, Thing, Robot: A Moral and Legal Ontology for the 21st Century and Beyond".

 

Тематичната насока на проекта

 

Част от темите, по които участниците в проучването са приканени да споделят мнението и възгледите си, са свързани с потенциала и рисковете в контекста на популяризирането на изкуствения интелект, с възможностите му да улесни човешкия живот, да донесе ползи или да създаде проблеми.

 

Във връзка с роботите пък авторите на изследването дават шанс на респондентите да поразсъждават върху това доколко тези системи е редно/необходимо или не да бъдат третирани наравно с хората в някои ключови аспекти на социалния живот.

 

     
Източник: Висше училище по мениджмънт; снимка: Станислав Иванов, Facebook

Ключови думи: Проучване   роботи   изкуствен интелект   AI   права   задължения   етични норми   морални норми  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...