Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Българската Smart Farm Robotix е сред одобрените стартъп компании в текущия кръг на EIC Accelerator

01.03.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

За участие в текущия етап на програмата EIC Accelerator на Европейския съвет за иновации (ЕСИ), кандидатстването за който приключи през ноември миналата година, са одобрени 42 компании от 15 държави.

 

Сред тях е и българският стартъп Smart Farm Robotix, който разработва изцяло автономен олекотен робот за плевене със слънчево захранване. Избраните участници са селектирани измежду над 1000 кандидати, което означава шанс за успех от под 4%.

 

Най-оспорваният кръг на финансиране досега

 

До фазата на интервю от всички подали кандидатури са допуснати 242 фирми. Според ЕСИ това е най-оспорваният кръг на финансиране в програмата досега, съобщават от информационната платформа за новости около европейските проекти и фондове EU Funds.

 

193 компании, за които не достигат средства за финансова подкрепа в рамките на този кръг, ще получат "Печат за високи постижения", който ще им даде предимство при търсенето на алтернативни източници на финансиране.

 

Пълни проектни предложения за участие в следващия кръг на EIC Accelerator могат да бъдат подавани до 13 март т. г. Повече информация ще намерите тук.

 

Параметри на програмата

 

EIC Accelerator е най-големият фонд по линия на "Хоризонт Европа" за подпомагане на бизнес организации в стартов етап на развитие. Общият размер на средствата, които ще бъдат предоставени на 42-те стартиращи компании в рамките на актуалния етап на акселератора, е близо 285 млн. евро.

 

В програмата могат да участват както стартъпи, така и малки и средни предприятия, които развиват дейност в сферата на т. нар. deep tech решения, базирани на научноизследователски открития и технологични пробиви. Подходящи за финансиране са и фирми с концепции за продукти с висока степен на иновативност и/или услуги с високо ниво на технологична готовност.

 

Компаниите, които ще бъдат подкрепени в този етап на програмата, ще могат да се възползват от комбинация от безвъзмездно финансиране в размер на до 2,5 млн. евро и дялови инвестиции до 15 млн. евро. Опцията за смесено финансиране ще използват близо две трети от одобрените за участие в акселератора фирми, информират още от EU Funds. Основна цел на помощта е да служи като катализатор за привличане на допълнителни инвеститори, които да съдействат за разширяване по мащаб на иновативния проект.

 

Бъдещето на земеделието

 

Основната разработка на Smart Farm Robotix е автономният робот RoboWeeder. Това е първата роботизирана система за плевене със 100% соларно захранване. Според създателите си роботът е не само изключително прецизен в борбата с плевелите, но и високопроходим, което го прави подходящ за използване дори на хълмисти и планински терени. Негово предимство е и отличната ефективност, която му позволява да изтръгва самораслите растения даже от сухи и каменисти почви.

 

 

/Снимки: Smart Farm Robotix/

 

Екипът, разработил иновацията, използва платформа с изкуствен интелект за разпознаване на изображенията, която помага на RoboWeeder да открива плевелите сред културните насаждения. Интелигентни сензори и усъвършенствана GPS навигация позволяват на системата да се придвижва безопасно и напълно самостоятелно по терена.

 

Друго ключово преимущество на умния агроробот са компактните му размери и олекотената конструкция, които правят възможно лесното му транспортиране от и до полето.

 

Иновативният робот стартира развитието си в рамките на първия сезон на PARA Robotics Incubator през 2022 г., където успя да достигне до финала и беше сред трите класирани на първо място от журито проекти.

 

     
Източник: EU Funds, Smart Farm Robotix

Ключови думи: EIC Accelerator   Smart Farm Robotix   RoboWeeder   агроробот   робот   плевене   PARAi   PARA Robotics Incubator   роботика   ЕСИ  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...