Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Глобално проучване на ABB разкрива нуждата от по-мащабна автоматизация и роботизация в автомобилния сектор

12.04.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

ABB публикува резултатите от широкообхватно проучване на глобалното автомобилостроене, проведено в партньорство с платформата Automotive Manufacturing Solutions (AMS), създадена като полезен ресурс за производителите и доставчиците по веригата в сектора в световен мащаб.

Актуалният доклад "Automotive Manufacturing Outlook Survey" категорично подчертава необходимостта от повишаване на степента на автоматизация и роботизация в предприятията от бранша, съобщават за Robotics-Bulgaria.com от бизнес направление "Роботика и дискретна автоматизация" на компанията.

 

Основните изводи накратко

 

Анкетата сред автомобилни производители и доставчици на оригинално оборудване за тази индустрия (OEM) от цял свят цели да открои основните възможности и предизвикателства пред компаниите в контекста на оптимизирането на веригите на доставките.

 

А ето и някои от водещите изводи от изследването:

 

  • Автоматизацията се счита за ключов фактор за бъдещото развитие на сектора;
  • Въпреки това голяма част от компаниите в отрасъла все още не са се възползвали от предимствата на роботиката и дигизализацията;
  • Новите OEM фирми и стартъпите в сегмента бързо напредват с роботизацията, но доставчиците като цяло изостават от процеса.

"Мащабът и темповете на трансформацията в автомобилната индустрия не отговарят на реалните потребности. Въпреки многото предизвикателства обаче прогнозите остават оптимистични. Възможностите на сектора да промени облика си в рамките следващото десетилетие, да постигне нулеви емисии и устойчивост и да възприеме иновативни технологии, като изкуствения интелект, свързаността и автономността, са обещаващи.

 

Налице е огромен потенциал, който заинтересованите страни трябва да използват, за да си осигурят развитие във вълнуващия автомобилен свят на бъдещето", коментират от компанията.

 

 

Ще трансформират ли роботите сектора в следващите 5 години?

 

В рамките на изследването от ABB и AMS се допитват до близо 400 експерти от сектора от всякакви йерархични нива в компании производители и доставчици на автомобилни компоненти, включително мениджъри, инженерни специалисти, технически персонал и т. н.

 

  • Почти всички респонденти (97%) споделят убеждението, че автоматизацията и роботиката ще трансформират автомобилостроенето в рамките на следващите пет години;

 

  • Сходен процент (96 на сто) от интервюираните смятат, че софтуерът, дигитализацията и решенията за управление на данни ще бъдат от също толкова ключово значение за напредъка на бранша;

 

  • Запитани за темповете на инвестициите, по-голяма част от експертите твърдят, че новите OEM компании и стартъпите са доста по-напред от останалите фирми в сектора с "много активни" (в 38% от отговорите) или "сравнително активни" капиталовложения (при 28 на сто);

 

  • Според проучването 31 процента от традиционните OEM производители възприемат автоматизацията с "много добри темпове";

 

  • Само 7 на сто от участниците в изследването обаче са на мнение, че доставчиците от Tier 2 правят необходимите инвестиции в автоматизиране и роботизиране на операциите си;

 

  • За доставчиците от Tier 3 едва 3% от анкетираните твърдят, че финансовите им вложения в модернизация са достатъчни.

 

Подходите и прогнозите

 

"Автоматизацията и роботиката дълго време се считаха за привилегия само на най-големите предприятия в сектора. Решенията от ново поколение, включително коботите, мощните индустриални роботи, автономните мобилни системи с изкуствен интелект и софтуерните платформи за програмирането им – като тези в гамата на ABB, могат да решат предизвикателствата и у най-малките производства", подчертава Йорг Регер, управляващ директор на направление "Автомобилен бизнес" в ABB Robotics.


 От компанията допълват, че основните проблеми за компаниите са свързани с разходите и сроковете на доставка, особено при компонентите за електрически превозни средства и свързани автомобили. Изходът от ситуацията е в достъпните и практични средства за автоматизация и роботизация, обобщават от ABB.

 

Целия доклад можете да свалите безплатно тук.

 

     
Източник: ABB

Ключови думи: ABB   АББ   ABB Robotics   роботика   роботизация   автоматизация   автомобилостроене   автомобилен сектор   доклад  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...