Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Факт са първите инвестиции на иновационния фонд на НАТО в роботика, изкуствен интелект и дълбоки технологии

20.06.2024   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Иновационният фонд на НАТО (NIF) е финализирал първия кръг от стратегически инвестиции по линия на мащабната си програма в подкрепа на развитието на дълбоките технологии и иновационната екосистема в рамките на Алианса, обявена в началото на годината. Основни сфери на интерес са автономната роботика, изкуственият интелект, производствената автоматизация и интелигентната индустрия, въздушният транспорт и т. н.

 

Подкрепен от 24 от общо 32-те държави членки, включително и от България, фондът разполага с бюджет в размер на 1 млрд. евро. Вече са факт няколко ключови капиталови инвестиции в европейски стартъп компании и фондове за рисков капитал, насочени към разрешаването на значими предизвикателства в сферата на отбраната, сигурността и устойчивостта.

 

Сред бенефициентите на директното финансиране дотук са четири стартъпа и четири венчър фонда, които се очаква да стимулират по-нататъшната еволюция на високотехнологичната екосистема в страните, които членуват в НАТО.

 

Сферите на фокус

 

NIF осигурява средства за разработката на усъвършенствани роботизирани системи, платформи и приложения с изкуствен интелект, иновативни инженерни материали и авангардни производствени технологии. Фокус е и създаването на deep-tech хъбове в региони, в които стартиращи фирми в ранна фаза на пазарно развитие усилено търсят средства, а целта е да се обезпечи технологичният суверенитет на Алианса.

 

За да подпомогне внедряването на иновациите от широкото портфолио компании в структурата му, Фондът активно си сътрудничи с правителствата на 24-те държави, одобрили инициативата. Така включените в мрежата бизнеси ще могат да получават по-добър достъп до ноу-хау и ресурси в сегмента на отбраната, по-широка пазарна подкрепа и много повече възможности за развитие, отбелязват от NIF.

 

Сред основните сектори и направления, таргетирани от инвестиционната програма, са енергетиката, квантовите изчисления, изкуственият интелект, автономните роботи, съвременното материалознание, космическите и биотехнологиите, хиперзвуковите системи, комуникациите от следващо поколение и др.

 

 

Стратегическите технологии на бъдещето

 

Иновационният фонд цели да осигурява необходимата цялостна подкрепа на европейските предприемачи в сегмента на дълбоките технологии за период с продължителност до 15 години, за да могат успешно да комерсиализират решенията си и да започнат внедряването им в пазарен мащаб.

 

"Осигуряването на капитал и подкрепа за стратегически технологии е от ключово значение за гарантирането на бъдеще на безопасност и просперитет за днешните над един милиард граждани на Алианса. Горди сме да споделим, че вече са факт инвестиции на Фонда в иновативни решения, които могат да помогнат за преодоляването на някои от най-сериозните предизвикателства на настоящето и да стимулират икономически растеж, укрепвайки отбраната, сигурността и устойчивостта на нациите за поколения напред", коментира ръководителят на инвестиционната програма на NIF Андреа Траверсоне.

 

Кои са стартъпите и фондовете, получили финансиране

 

Четирите компании, бенефициенти в първия кръг от директни инвестиции от страна на Фонда на НАТО, са:

 

  • ARX Robotics – германски производител на мащабиеруеми роботизирани платформи с приложения в отбраната, индустрията и хуманитарни инициативи;

 

  • Fractile – британски разработчик на колективен изкуствен интелект, който развива авангардна изчислителна технология, подобряващата бързината, ефективността и устойчивостта на невронните мрежи;

 

  • iCOMAT – британска стартираща фирма за разработката на усъвършенствани композитни материали, които да позволят по-здрави, олекотени, рентабилни и устойчиви конструкции в авиокосмическия сектор и автомобилостроенето;

 

  • Space Forge – уелски стартъп с концепция да произвежда в космоса подобрени полупроводникови материали за критични инфраструктури в телекомуникациите, авиацията, квантовите изчисления и космическата индустрия.

Европейските фондовете за рисков капитал, в които NIF инвестира – Alpine Space Ventures, OTB Ventures, Join Capital и Vsquared Ventures, са ориентирани основно към космическите технологии, роботиката, изкуствения интелект, производствената автоматизация, киберсигурността, биотехнологиите, финтех сегмента, енергийния преход, изчислителните и сензорните платформи и т. н.

 

     
Източник: NIF; снимки: NIF, Dreamstime

Ключови думи: NIF   НАТО   NATO   Иновационен фонд   роботика   изкуствен интелект   автоматизация   автономни роботи  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Проекти
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...