Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Кое е по-изгодно – изграждане на собствена или внедряване на готова FMS?

13.08.2021   |   Начало»Бизнес

Роботите намират все по-голямо приложение в редица индустриални сектори, което кара много фирми да започнат да диверсифицират своите машинни паркове. Като се има предвид, че всеки тип или марка робот се доставя в комплект със собствена система за управление на машинен парк (FMS), възникването на комуникационни проблеми е неизбежно.

С цел да помогне на фирмите да решат кое е по-доброто решение за тях – дали да закупят съществуваща FMS от външен доставчик или да изградят своя собствена от нулата, датският доставчик на FMS решения Meili Robots наскоро публикува доклад, в който представя доводите "за" и "против" всяка от тези две възможности.

Скорост на внедряване

По отношение на скоростта на внедряване победител е закупуването на съществуваща FMS, тъй като внедряването й отнема часове, докато в зависимост от сложността на приложението, разработването на мащабируемо решение може да отнеме повече от година. 

Разходи

Разходите за внедряване също са в полза на закупуването на готово решение. Според изчисленията на Meili Robots, базирани на настоящите пазарни цени, разходите за разработване на система за управление на машинен парк могат да започват от около 150 000 евро за малки паркове от до десет робота. 

В същото време обаче с увеличаването на ефективността благодарение на използването на FMS, потребителят ще се нуждае от по-малко роботи за постигането на същите цели. Това може да спомогне за спестяването на значителни суми всяка година чрез елиминиране на инвестициите в голям брой роботи и роботизирани решения и чрез намаляване на разходите за поддръжка, като тези икономии ще се увеличават всяка следваща година.

Разходите за поддръжка ще бъдат по-ниски при внедряване на готово решение, тъй като в този случай потребителят автоматично получава достъп до експертите на доставчика, които съдействат за поддръжката. При разработване на собствена система фирмата трябва или да разполага със собствени експерти, или да търси външни, които имат опит с подобни FMS. 

Съвместимост

Що се отнася до съвместимостта двете опции са еднакво изгодни. При покупка на готова FMS, потребителят най-вероятно ще има възможността да получи така модифицирана система, която отговоря на специфичните му нужди. Все пак това може да отнеме допълнително време и допълнителни разходи, вариращи от 10 до 40% от общата средна цена.

При изграждане на собствена FMS потребителят трябва да проектира и създаде софтуера така, че да пасне на съществуващия софтуер. Все пак това носи голяма отговорност за добавяне на нови функции и обновяване на софтуера.

Функционалност и гъвкавост

По отношение на функционалността изграждането на собствена система определено печели пред покупката на готова FMS. Изграждането на стабилна технологична основа предлага много повече гъвкавост, когато става дума за добавянето на нови функции или актуализации. Потребителят има пълен контрол върху бъдещото развитие на FMS и може да приоритизира специфични функции и актуализации в съответствие с развитието на визията на фирмата. 

При покупка на съществуваща FMS потребителят зависи от доставчика и функциите, които той реши да добави към системата. Въпреки че в много случаи е възможно надграждане на съществуващи функции, това не осигурява същата степен на гъвкавост в бъдеще. Да се разчита на продавача може да бъде проблематично. Когато той се сблъска със срив в системата или застой, това директно оказва влияние и върху дейността на потребителя.

Тясно свързана с функционалността е гъвкавостта при разрастване на бизнеса. Всяка фирма, която планира да изгради своя собствена FMS, трябва да има предвид, че при промяна в мащаба на бизнеса, ще трябва да променя и софтуера. С други думи, фирмата ще трябва да разшири екипа от разработчици и техните задачи ще стават по-сложни.

Повечето готови FMS са проектирани с идеята да спомагат за по-лесното мащабиране на бизнеса. При избор на готова FMS обаче, бизнесът на фирмата ще бъде в ръцете на доставчика на системата.

Защита

С оглед на това, че роботизираните технологии все още са в начален етап на развитие, може да се очаква, че с годините ще се появяват все повече нови предизвикателства пред сигурността. В момента едно от големите предизвикателства в индустрията е липсата на информация за това как роботите могат да използват получените данни.

По отношение на сигурността за фирмите, които разполагат с топ експерти в тази област, вероятно е по-безопасно да изградят собствена FMS, тъй като така ще могат да контролират всичките си системи отвътре.

     
Източник: Meili Robots

Ключови думи: роботи   управление на машинни паркове   FMS  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...