Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Нови тенденции в програмирането намаляват разходите за внедряване на роботи в производството

20.08.2021   |   Начало»Бизнес

В нов анализ Международната федерация по роботика (IFR) проследява последните тенденции в програмирането на роботи. Фокусът е върху потенциала на използването на моделно базираните подходи, мобилни приложения и обучението чрез демонстрации за намаляване на разходите при внедряване на роботи в производството.
 
Моделно базирано програмиране
 
Този метод се използва широко в производствени сектори като автомобилостроене и авионика и набира все по-голяма популярност в роботиката. При него кодът, който описва специфични атрибути и умения на робота, се разпределя в блокове. Те могат да се комбинират по различен начин, за да се създават нови програми, без кодът да трябва да се пише от нулата. Според експертите моделно базираното програмиране чрез графични интерфейси за непрограмисти може да спести до 75% от времето и разходите за инсталиране.
 
Универсалност
 
Много компании искат да могат да използват приложенията, създадени за операционна система от един производител, и на роботи от други. Обикновено това изисква сериозно програмиране и редица инициативи работят за разширяване на обхвата на моделно базираните програми. Това намалява ресурсите, необходими за адаптиране на специфични блокове код за използване с нов робот, което съответно намалява общите разходи за внедряване на роботи и увеличава рентабилността на автоматизирането на нови процеси. С оглед на това, че натискът върху производителите да адаптират производството към по-малки партиди от разнообразни продукти се увеличава, способността да се адаптират съществуващите приложения и да се автоматизират нови процеси по ефективен по отношение на разходите начин се превръща в конкурентно преимущество.
 
Разработваната от Индустриален консорциум ROS универсална операционна система за роботи с отворен код ROS представлява колекция от инструменти, библиотеки и конвенции за програмиране на роботи. За момента тя се използва от конструктори на роботи, но все още не е широко приета за масови приложения, особено за индустриални роботи, тъй като там все още има опасения относно поддръжката, функционалната безопасност и възможни вреди. ROS 2 се опитва да реши тези проблеми, въпреки че необходимите софтуерни библиотеки все още се разработват.
 
Мобилни приложения
 
Някои производители на роботи и доставчици на изпълняващи механизми работят по готови (out-of-the-box) приложения за прости задачи като затягане на винтове и шлайфане.
 
Друго постижение в подкрепа на универсалността са платформите за приложения, чрез които компании и системни интегратори могат да намерят и получат достъп до съществуващи модели за програмиране на роботи, за да намалят времето за програмиране. Пример е Xito, създадена в рамките на проекта на ЕС RobMoSys.
 
Обучение чрез демонстрации
 
Този метод е често използван за обучение на колаборативните роботи, които често работят редом с хора. То може да се извърши от производствен оператор, което значително намалява разходите за автоматизация при производство на малки партиди от различни артикули.

Обучението чрез демонстрации обикновено не се използва за програмиране на приложения на индустриални роботи, които изискват висока степен на прецизност и скорост, макар че това може да се промени в бъдеще.
 
Прогнози за бъдещето
 
С развитието на моделно базираните подходи може да се очаква най-популярните модели да се превърнат в стандарти. Това допълнително ще опрости внедряването и универсалността. Може да станем свидетели и на по-широко използване на моделно базирани подходи за симулации.
 
Като цяло преимуществата на моделно базираното програмиране според IFR има огромен потенциал за намаляване на разходите за въвеждане на роботи, особено в производства на малки партиди от разнообразни артикули и в приложения за обслужващи роботи.

     
Източник: IFR

Ключови думи: IFR   индустриални роботи   ROS   Xito  

Област: Бизнес  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...