Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Защитните покривала за индустриални роботи пестят време и пари

10.09.2021   |   Начало»Бизнес

Необходимостта да се предпази скъпоструващо оборудване, каквото са индустриалните роботи, от повреди, причинени от действието на вредни фактори на средата, налага използването на защитни покривала. Тези аксесоари спомагат не само за намаляване на разходите за поддръжка и периодите на престой заради повреди, но и за удължаване на експлоатационния живот на оборудването.
 
Рисковите фактори, чието вредно въздействие може да бъде ограничено с помощта на покривала, включват прах и дребни твърди частици, искри, метални стружки и пръски разтопен материал, топлина, масла, абразиви, влага, статично електричество.
 
Изборът на вида покривало зависи главно от приложението на конкретния робот. От особено значение са материалът, от който е изработено покривалото, движенията, които извършва роботът, спецификите на работната среда и дали покривалото се поставя, сменя и поддържа лесно. От значение е и марката на робота.
 
Най-често покривалата са изработени от тъкани като найлон, полиестер, кевлар, винил, тефлон и фибростъкло с различни покрития.
 
Редица компании, предлагащи защитни покривала за индустриални роботи, се фокусират върху създаването на иновативни материали за изработка на покривалата. Предлагат се и персонализирани решения, отговарящи на конкретни изисквания на клиентите.
 
Специфични приложения изискват специфични решения
 
В леярните защитните покривала се използват, за да отразяват топлината, излъчвана от пещите, и да предпазват роботите от пръски разтопен материал. Продължителното излагане на високи температури уврежда робота, като може да се стигне дори до слепване, стапяне или втвърдяване на подвижни елементи. То също така може да доведе до стопяване на незащитено окабеляване или електронни компоненти. Особено подходящи за приложения в леярни са отражателните алуминизирани покривала.
 
Роботите, използвани за пясъкоструйна обработка, доста трудно могат да бъдат предпазени в дългосрочен план, тъй като оперират със силно абразивни материали. Заради размера им, частиците пясък и прах  навлизат в сгъвките и механизмите на машините и могат да причинят повреди. Обикновените материали се износват много бързо в подобни условия, заради което в този случай покривалата трябва да са изработени от тъкани с устойчиво на изтриване покритие.
 
Покривалата за роботи, манипулиращи с метални детайли, се намират в среда, наситена с фини метални частици и пръски от масло за металорязане. Незащитени, шарнираните връзки на робота може да бъдат замърсени, а пръските масло могат да повредят и робота, и защитното покривало, ако текстилът не е подходящ. В този случай PVC покривалата са неприложими, тъй като пластификаторите, съдържащи се в PVC, ще реагират с маслата и покривалото ще се втвърди с времето.
 
В хранително-вкусовата промишленост е изключително важно машините да не замърсят храните на поточната линия и затова покривалата за роботите трябва да бъдат херметични и водоустойчиви. За да се минимизира рискът от замърсяване, покривалата се продухват постоянно и редовно се почистват. В този случай покривалата трябва да отговарят на две важни условия – да не съдържат PVC и да осигуряват защита за храните.

     
Източник: TLL Media; Снимка: OTEGO, Roboworld

Ключови думи: роботи   защитни покривала   металообработка  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...