Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Роботиката и изкуственият интелект в помощ на археолозите в Помпей

10.09.2021   |   Начало»Бизнес

Стартира реставрацията на фрески в Помпей с помощта на роботиката и изкуствения интелект в рамките на европейския проект RePAIR (Reconstructing the past: Artificial Intelligence and Robotics meet Cultural Heritage), координиран от университета Ка' Фоскари във Венеция.
 
Хиляди фрагменти, подобни на малки елементчета от пъзел, ще бъдат сглобени с помощта на роботизирана система, която ще ги сканира, ще ги разпознава, използвайки 3D визуализация, и ще възстановява правилната им подредба.
 
В процеса на разпознаване и сканиране на фрагментите прецизните роботизирани ръце ще ги манипулират и местят с помощта на високотехнологични сензори, елиминирайки риска дори от най-малки повреди.
 
RePAIR стартира с реставрацията на фреските на тавана на Casa dei Pittori al Lavoro в Insula dei Casti Amanti, пострадали при земетресението от 79 г. от н.е. и раздробени при бомбардировките по време на Втората световна война.
 
В проекта ще се включат научноизследователски институти от Италия, Израел, Португалия и Германия, работещи в областта на компютърното зрение, роботиката, изкуствения интелект, археологията и реставрацията на културни паметници.
 
"От научна и технологична гледна точка проектът поставя важни предизвикателства, с които ще се справим, като използваме най-модерната техника в областта на изкуствения интелект, изкуственото зрение и роботиката", отбеляза Марчело Пелило, координатор на проекта и преподавател по изкуствен интелект в университета Ка' Фоскари във Венеция.

     
Източник: Университет Ка' Фоскари

Ключови думи: роботизирана система   изкуствен интелект   сензори  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...